Heythuysenaar Theo Fokkema is een man met een missie

Theo Fokkema is klaar voor de 1300 kilometer. Eerst alleen de benodigde sponsorgelden bij elkaar krijgen. © Theo Fokkema

Theo Fokkema (1961) uit Heythuysen heeft een doel voor ogen. Het komend jaar wil Fokkema de Tour for Life gaan fietsen. In acht etappes fietst hij in augustus 2020 van Bardoneccia in de buurt van Turijn in Italië terug naar het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard. Een afstand van 1300 kilometer waarbij hij 19.000 hoogtemeters dient af te leggen. En dat allemaal voor het goede doel. De Tour for Life zamelt namelijk geld in om kankeronderzoek te bekostigen.

Pieter Knippenberg

De naam Fokkema klinkt niet bepaald Limburgs. „Dat klopt inderdaad”, beaamt Theo. „Mijn ouders kwamen uit het Friese Anjum. Maar het waren echte globetrotters die op heel wat verschillende plaatsen gewoond hebben. Ik ben geboren in Haarlem maar hoofdzakelijk opgegroeid in Drenthe in de buurt van Hoogeveen. Voor mijn werk ben ik later met mijn vrouw Lammy verhuisd naar Rijnsburg en vanaf 2010 wonen wij met veel plezier in Heythuysen en daar willen wij ook graag blijven wonen, want de mentaliteit in deze streek komt sterk overeen met die van de mensen in Drenthe. Ik ben altijd best sportief geweest en deed aan voetbal, zwemmen, korfbal en judo. Toen we verhuisden naar Heythuysen ben ik direct lid geworden van de atletiekvereniging en daardoor leerde ik snel een aantal mensen kennen. Inmiddels ben ik al een paar jaar secretaris van Atletiek Leudal. Binnen de atletiekvereniging bleken een aantal mensen wielerliefhebber te zijn en ze vroegen mij bij hun wielerploegje dat later de naam Gruppo Bici Leudal kreeg. In gewoon Nederlands betekent dat ‘fietsgroep Leudal’. Ik kan wel zeggen dat fietsen echt ‘mijn sport’ is geworden!”

Sportieve uitdaging

„Gelukkig ben ik nog altijd goed gezond en wil ik graag iets doen voor mensen die het niet zo goed met hun gezondheid getroffen hebben” gaat hij verder. „Iedere twee jaar probeer ik een grote tocht te rijden om geld in te zamelen voor een goed doel. Gezondheid is geen vanzelfsprekendheid en ik zie het dan ook zo, dat het mij gegund is dit te mogen doen. Daarnaast is natuurlijk een dergelijke tocht ook een enorme sportieve uitdaging voor mijzelf en zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Hij heeft al een paar keer met enkele fietskameraden in de Dolomieten de Stelvio beklommen om geld in te zamelen voor het Diabetesfonds. Ook beklom hij een keer op één dag de Mont Ventoux vanaf drie zijden in het kader van de actie ‘Klimmen tegen MS’. Voor het Fonds Gehandicaptensport fietste hij in 2017 zo’n 310 kilometer rondom het IJsselmeer en nu volgt deze achtdaagse om het kankeronderzoek van het Daniël den Hoed Fonds dat uitgevoerd wordt door het Erasmus MC Kankerinstituut te helpen financieren.

Sponsorgeld vergaren

Fokkema: „Ik kan alleen deelnemen als ik minimaal 2500,00 euro sponsorgeld inbreng. Dat is voor nu mijn eerste uitdaging. Hiervoor wil ik het komende halfjaar een aantal activiteiten organiseren om die benodigde middelen bij elkaar te krijgen. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan de organisatie van een natuurwandeling inclusief een lunch, een sponsordiner en mogelijk een spinningmarathon. Ook ben ik van plan op de Vrijmarkt in Heythuysen te gaan staan om spullen voor dit doel te gaan verkopen. Mensen of verenigingen die mij en daardoor het onderzoek naar kanker willen steunen, wil ik met plezier te woord staan waarbij ik graag uitleg wie ik ben en waarom ik dit doe.”

Wie Theo wil steunen of graag meer informatie wil, kan contact met hem opnemen via tel. 06-12464704 of tfokkema1961@outlook.com.