Gezamenlijk concert eerste stap naar ‘echt samengaan’ harmonieën Posterholt en Sint Odiliënberg

Moeder Rina Vervoort (een ‘Juliaantje’) en zoon Rick (een ‘Wilhelmientje’) spelen zondag voor het eerst samen in één orkest. © Wim Veelen

Biejein is fijn. Geen alledaagse titel voor een concert van twee harmonieën. Maar hij zegt wel alles. De harmonieën van Posterholt en Sint Odiliënberg gaan zondag 10 november letterlijk biejein. De muzikanten van het korps spelen namelijk ieder apart hun eigen repertoire, maar ook twee imposante werken samen. „Het is een eerste stap naar een écht samengaan.”

onze verslaggever

Voorzitter Ko Stolp van Harmonie Juliana Sint Odiliënberg legt uit dat in beide orkesten in de loop der jaren gaten zijn gevallen. „Leden stoppen omdat ze verhuizen, gaan studeren of op leeftijd zijn. Het is steeds lastiger om mensen voor langere tijd te binden aan je club. Daarnaast is de aanwas vanuit de jeugd beperkt. Om je heen zie je meerdere verenigingen krimpen. Dan kun wachten tot je als een lam naar de slachtbank geleid wordt of actie ondernemen.”

„We hebben gekozen voor dat laatste”, vult voorzitter Mart Janssen van Harmonie Wilhelmina Posterholt aan. „Want niets is zo mooi als samen muziek maken, dat hopen we nog jaren te doen.” Een eerste samenwerking is al het gezamenlijke jeugdorkest – ook met de jeugd van fanfare Sint Wiro uit het Reutje – onder de noemer Play The Beat. „Een groot succes, je ziet dat de jongeren onderling veel plezier hebben.”

Fusietraject

Nu ‘snuffelen’ dus ook de grote orkesten aan elkaar. De besturen van beide verenigingen zijn al enige tijd in overleg om te komen tot een samengaan. Zo heeft Toon Peerboom van de overkoepelende muziekbond KNMO uitleg geven over alle ins en outs van een fusietraject. Daarnaast is onder begeleiding van een coach van Het Huis der Kunsten geïnventariseerd wat er zoal moet gebeuren voor de clubs kunnen samengaan en hoe je dat aanpakt.

Stolp: „De leden van beide verenigingen zijn geïnformeerd en stemmen in met deze beweging. Iedereen ziet in dat het op de huidige manier niet langer verder kan.” Of de harmonieën nu binnen afzienbare tijd samenzijn? „De wil is er, maar er moet nog veel gebeuren. Een paar voorbeelden: Waar repeteer je? Met welke dirigent? Onder welke naam? Hou je de eigen zaal aan? Hoe ga je om met lokale verplichtingen die samenvallen, zoals de intocht van de Sint? Sommige zaken liggen heel gevoelig. Je kunt niet tekeergaan als een olifant in een porseleinkast.”

Enthousiast

Janssen benadrukt dat daarom uiterst zorgvuldig te werk wordt gegaan. „Bij elke grote stap die we zetten nemen we de leden mee en raadplegen hen. Het gezamenlijke concert zondag is een begin. Dat ‘biejein fijn’ is blijkt wel, want er is de nodige gezelligheid tijdens en na de repetities. De leden die ik heb gesproken zijn allemaal enthousiast, al is het ook even wennen aan de iets andere verenigingscultuur van beide verenigingen.”

Klarinettiste Femke Bruijnen (18) van Juliana vindt het ‘sjiek’ om samen te concerteren. „Ik ben nog nooit deel geweest van zo’n groot orkest. Tof! In Berg speel ik meestal in mijn eentje mijn partij, nu heb ik opeens ‘collega’s’.” Ook trompettist Dennis Bustin (38) van Wilhelmina is enthousiast. „Muziek verbindt, ook bij deze twee korpsen. Al heb ik me vooraf wel afgevraagd: Komt dit goed? Wat als iemand een partij niet wil spelen of niet van plek wil wisselen? Het blijkt geen issue. De eerste gezamenlijke repetitie ging iedereen gewoon zitten en vijf minuten later klonken de eerste noten al.” Hij grapt: „Wel nog een beetje hard af en toe. Het is even zoeken naar de juiste balans en wennen aan een andere dirigent. Maar ik weet zeker dat we samen een mooi concert gaan neerzetten. Leuk detail: één van de muziekstukken die we met z’n allen spelen heet Toward the Bright Future. Toepasselijk toch?”

Het concert Biejein is fijn vindt zondag 10 november plaats in Cultureel Centrum De Beuk aan de Nieuw Holsterweg 27 in Posterholt. Aanvang 15.00 uur, gratis entree.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal