Museum Peel en Maas opent WOII tentoonstelling

Met de tentoonstelling toont Museum Peel en Maas hoe de oorlogsjaren in de regio werden beleefd. © Museum Peel en Maas

De tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de vernieuwde Deportatiekamer openen op vrijdag 15 november om 15.00 uur in Museum Peel en Maas, Aan de koeberg in Helden. In het kader van 75 jaar bevrijding is er binnen de tentoonstelling aandacht voor de oorlog in de regio met persoonlijke en interactieve ooggetuigenverslagen en de razzia’s.

Redactie

In woord, beeld en geluid wordt ingegaan op de Tweede Wereldoorlog in Peel en Maas. Van de Duitse inval, de lokale razzia’s, het verzet en de verwoestingen, tot de bevrijding van de regio, nu 75 jaar geleden. In de vernieuwde Deportatiekamer ligt de aandacht voornamelijk op de kerkrazzia. Bezoekers kunnen hier de beklemmende sfeer van het verblijf in een originele barak uit de Tweede Wereldoorlog ervaren. In beide ruimtes zijn persoonlijke verhalen en objecten van ooggetuigen, achterblijvers en gedeporteerden terug te vinden. Door interactieve panelen staat de bezoeker, letterlijk, oog in oog met mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt.

Kinderen in het museum

In het museum is ook aandacht voor kinderen. De nieuwe mascotte Archie leert jongens en meisjes interessante dingen over de oorlog. Binnen de tentoonstellingsruimtes kunnen kinderen met speciale kinderteksten speuren naar de antwoorden op een tiental vragen. Daarnaast kunnen kinderen met een speciale decodeermachine een code ontcijferen. Zodra deze gekraakt is, kan het slot van de WOII kist worden geopend. Ook heeft het museum een educatief programma samengesteld in het kader van 75 jaar bevrijding. Dit bestaat uit een interactieve theatervoorstelling, rondleidingen door de ruimtes en een leerzame activiteit. Op een speelse manier leren kinderen zo over de Tweede Wereldoorlog en het belang van vrijheid.

Historische canon en De Moennik

Gelijktijdig met de tentoonstelling presenteert Museum Peel en Maas een aan de oorlog gewijd deel van de reeks ‘De historische canon van Peel en Maas’, waarin dieper wordt ingegaan op de Tweede Wereldoorlog in Peel en Maas. Het boekje is verkrijgbaar in de museumwinkel. Ook verschijnt tijdens de opening de nieuwe uitgave van het tijdschrift De Moennik van Heemkundevereniging Helden, dat ook geheel gewijd is aan de bevrijding.

De Tweede Wereldoorlog tentoonstelling maakt deel uit van de vaste presentatie in het museum. De expositie is te bezoeken vanaf zondag 17 november. Het museum is geopend op woensdag en zondag van 13.00-17.00 uur. Groepen kunnen ook op afspraak buiten de openingstijden terecht.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal