Hamburg

‘Sportsponsoring vrouwen blijft ver achter’

© Getty Images

De sponsoringsbedragen voor sportende vrouwen blijven ver achter bij die van hun mannelijke collega’s.

ANP

Van de bijna 31 miljard dollar die jaarlijks aan sportsponsoring wereldwijd wordt uitgegeven, ontvangen vrouwen „een schamele” 7 procent, zo berekende de Duitse marktonderzoeker Statista.

De meeste sponsoringsuitgaven worden in de Verenigde Staten en Europa gedaan. Zij zijn tezamen goed voor 65 procent van het totale bedrag. Voetbal is de sport waar het meeste sponsorgeld aan wordt uitgegeven. In totaal levert die sport 12,8 miljard dollar aan sponsorinkomsten op. Qua competities staat de Engelse Premier League met 1,9 miljard dollar bovenaan, gevolgd door de NFL, de Amerikaanse football league, met 1,1 miljard dollar.

Het Statista-onderzoek richtte zich op meer dan negentig competities en hun teams, meer dan zeventig sportbonden en -federaties en de 160 bestbetaalde sporters. Daarvan is de Zwitserse tennisser Roger Federer met 86 miljoen dollar aan sponsorinkomsten volgens de onderzoekers de onbetwiste nummer één.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal