Scheefgezet

‘Ik zat als jochie aan de tv gekluisterd als er een Tarzan-film werd uitgezonden’

De ‘Tarzan-yell’... © Getty Images/iStockphoto

COLUMN - Er doen verhalen de ronde dat Lloyd Thomas Leech, een Amerikaanse operazanger, de stem is achter de kreet die Tarzan uitstootte in de Metro-Goldwyn-Mayer-films uit begin jaren ’30 van de vorige eeuw.

Frank Heythuysen

Andere bronnen melden dat voor de ‘Tarzan-yell’ de zang van een sopraan werd vermengd met het grommen van een hond, een noot gespeeld op een viool en het achterstevoren afgespeelde gehuil van een hyena. Tarzan-acteur Johnny Weissmuller hield zelf vol dat de kreet een product was van zijn eigen stembanden. Hoe dan ook: ik zat als jochie aan de tv gekluisterd als er een Tarzan-film werd uitgezonden met oud-Olympisch zwemkampioen Weissmuller, algemeen beschouwd als de oervertolker van de ‘nobele wilde’.

Bij de term ‘oerwoudgeluiden’ denk ik dan ook liever aan de beroemde Tarzan-kreet dan aan het platte racisme dat je tegenwoordig ook al langs de lijn bij het amateurvoetbal kunt horen. Knap, dat mensen die er blijk van geven over een beperkte hersencapaciteit te beschikken, tóch weet hebben van de evolutieleer, laten horen dat ze van de apen afstammen, maar ergens halverwege in het evolutieproces zijn blijven steken. Alle acties van KNVB en UEFA ten spijt, racisme steekt nog steeds zijn lelijke kop op. Hoe dit tegen te gaan of te bestraffen? Stadionverboden halen nauwelijks iets uit wat betreft het uitbannen van oerwoudgeluiden.

Een ideetje. Laat de droeftoeters die dit soort geluiden maken een nacht moederziel alleen in de jungle achter. En laat ze de daaropvolgende morgen een fiks bedrag betalen, in ruil voor een schone onderbroek.

Knarf

Reageren? Frank.Heythuysen@delimburger.nl

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal