Wiegman: niets gaat vanzelf bij voetbalsters

© AFP

De Nederlandse voetbalsters hebben in de kwalificatiereeks richting het EK van 2021 nog geen fout gemaakt, maar dat betekent volgens bondscoach Sarina Wiegman niet dat het vanzelf gaat.

Redactie

„Iedereen verwacht dat wij winnen en goed spelen. Maar niets gaat vanzelf, we mogen het nooit als vanzelfsprekend gaan zien”, zei Wiegman vanuit de Turkse stad Izmir, waar Oranje vrijdag de vijfde wedstrijd in groep A speelt.

Lees ook: Martens na maanden terug op het veld na teenblessure

De bondscoach van de Europees kampioen wijst op het uitduel vorige maand met Slovenië, waarin Oranje pas in het laatste kwartier het verschil wist te maken (2-4). „Zo makkelijk ging dat allemaal niet. Gemakzucht is gevaarlijk, dat bespreken we ook. Daar zijn we als staf heel erg mee bezig. Uitwedstrijden, zoals nu ook in Turkije, zijn heel anders dan wanneer we in Nederland in een vol stadion spelen.”

Lees ook: Bloodworth verloor na WK-finale geen wedstrijd meer: ‘Mooie reeks hè’

Turkije

Alle 23 speelsters die Wiegman heeft meegenomen naar de havenstad in het westen van Turkije zijn fit. De bondscoach heeft goede hoop dat Lineth Beerensteyn, die herstellende is van een hersenschudding, komend weekeinde weer kan aansluiten in de aanloop naar het thuisduel dinsdag in Arnhem met Slovenië.

De bondscoach heeft geen idee wat ze vrijdag precies kan verwachten in het Bornova-stadion, dat plaatsbiedt aan zo’n 12.000 toeschouwers. „De entree is gratis en gezien de cultuur hier, kan het een heksenketel worden. We zullen in ieder geval zelf het spel moeten maken, zoals ook in de voorgaande wedstrijden. Daar schuilt het gevaar van een counter in als je slordig balverlies lijdt. Turkije speelde thuis tegen Slovenië wat ‘opener’ en toen verloren ze met 6-1. Dan zijn ze heel kwetsbaar, dus ik verwacht niet dat ze dat tegen ons ook gaan doen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal