AZ walst weer over Astana heen en is dicht bij Europese overwintering

De Wit, Idrissi en Stengs vieren de ruime zege. © BSR Agency

AZ heeft een grote stap gezet richting overwintering in de Europa League. De Alkmaarders wonnen donderdag in Kazachstan met 0-5 van Astana, na twee weken geleden in Den Haag al met 6-0 over dezelfde tegenstander heen te zijn gewalst.

Nik Kok

FC Astana mocht dan met een sterkere opstelling beginnen aan de wedstrijd in de Kazakse hoofdstad Noer-Sultan, nog steeds was AZ heer en meester over de ploeg die in de Europa Leaguepoule met ook Manchester United en Partizan Belgrado troosteloos onderaan staat met nul punten. Donderdagavond was goed te zien hoe dat kwam. Het vrolijk combinerende AZ maakte in twee wedstrijden maar liefst elf doelpunten tegen de zwakke Kazakken.

Geduldig

Toen AZ twee weken met 6-0 de vloer aanveegde met de Kazakken was FC Astana nog geen kampioen, nu wel. Maar ook de vier nieuwe krachten die twee geleden nog gespaard werden konden niks uitrichten tegen AZ dat geduldig bleef wachten op de vele kansen die kwamen. En daarvoor had het niet eens de absolute topvorm voor nodig. Zo lukt bij Calvin Stengs niet alles in de Astana Arena waar kachels de temperatuur tot een aangename vijftien graden hadden gemaakt.

© BSR Agency

Meer in het oog sprongen die prestaties van spits Myron Boadu die de openingstreffer op fraaie wijze op zijn naam bracht door zijn directe tegenstander Evgeny Postnikov simpel opzij te zetten. De spits bewees ermee dat hij ook internationaal makkelijk het net weet te vinden al had hij er donderdag veel meer kunnen maken.

Monsterzege

Niks stond Fredrik Midtsjø vervolgens in de tweede helft in de weg om aan te leggen voor de tweede treffer van AZ, zijn eerste doelpunt in bijna een jaar tijd, gevolgd door een treffer van Oussama Idrissi die benadrukte dat alleen een monsterzege recht zou doen aan de krachtsverschillen.

Het was voor trainer Arne Slot het sein om een speler als Jonas Svensson rust te geven met het oog op de komende eredivisiewedstrijden. Ook al omdat de spelers van Astana niet anders restte dan een fysieke strijd aan te gaan hun tegenstrevers. Verdediger Pantelis Hatzidiakos tekende voor de vierde treffer waarna Boadu de eindstand op 5-0 bepaalde.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal