Onthutsend zwak PSV volledig afgeschminkt in Oostenrijk

© ANP Sport

PSV heeft donderdag een ontluisterende avond beleefd in Oostenrijk. De ploeg van Mark van Bommel werd volledig afgeschminkt door LASK Linz (4-1) en moet vrezen voor Europese overwintering.

Redactie

Linz was veel te sterk voor een onthutsend zwak PSV, dat nu al vijf wedstrijden op rij niet meer heeft gewonnen.

Het spel van PSV was voor rust eigenlijk al niet om aan te zien, ook al leverde het toen geen schade op. De Eindhovenaren waren aan de bal erg matig en verzuimden te profiteren van de ruimtes die er zeker wel lagen. Die ruimtes kwamen er, omdat PSV al vroeg de leiding nam. Dat was wel wat gelukkig: Denzel Dumfries zette de bal voor en raakte de arm van een verdediger van Linz, die buiten de zestien stond. Arbiter Petrescu gaf echter een strafschop.

Lees ook: Van Bommel en Van Basten doen boekje open over breuk bij Oranje

Daniel Schwaab, die samen met Nick Viergever het defensieve centrum vormde, nam zijn verantwoordelijkheid en schoot raak: 0-1. Dat was ook meteen de enige doelpoging van PSV voor de rust, tegenover 11 pogingen van Linz. De Oostenrijkers probeerden met een stevige dosis opportunisme een gaatje te vinden en waren ook een paar keer dicht bij de 1-1. James Holland schoot de bal net over en Dominik Frieser zag zijn inzet op de doellijn gekeerd worden door Érick Gutiérrez. PSV mocht ook blij zijn met de 0-1 voorsprong in Linz.

LASK stormt

Na rust was het geluk van het armetierig slechte PSV op. Cody Gakpo haalde eerst nog wel een bal van de doellijn, maar daarna kwam LASK volledig terecht terug in de wedstrijd. Het was Reinhold Ranftl die als eerste profiteerde van het geschutter in de defensie, hij passeerde keeper Jeroen Zoet, die er opnieuw niet goed uitzag. Even later was er een grote kans voor Dumfries, maar hij schoot de bal na een fraai steekballetje van Mohamed Ihattaren naast het doel van LASK.

Het bleek geen voorbode op beter voetbal vanuit PSV, dat het spoor volledig bijster is. De 2-1 van Dominik Frieser was exemplarisch voor het gepruts van de laatste weken. Zoet verwerkte de bal maar half en sloeg de bal in de voeten van de aanvaller van LASK, die simpel scoorde.

Aan de bak

Trainer Mark van Bommel bracht daarna Amar Catic voor Ritsu Doan, die net als Armindo Bruma geen moment in de wedstrijd zat. Het mocht allemaal niet meer baten, toen invaller Klauss er in de slotfase ook nog 3-1 en 4-1 van maakte, was het wel klaar. En dus staat LASK nu net als PSV op 7 punten uit 4 duels. PSV zal flink aan de bak moeten om te overwinteren in Europa. Als het net zo speelt als tegen Linz gaat dat niet lukken.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger: