Heerlense leerlingen zijn voor één dag journalist bij De Limburger in Sittard

Tijdens de persconferentie werden flink wat vragen afgevuurd op Colin-Lee Wijnholds. © Marc Ploum

Om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met verschillende beroepen lopen de groepen 7 en 8 van de Heerlense Basisschool De Wegwijzer alvast ‘stage’. Vijftig leerlingen waren in dat kader op bezoek in Sittard op het hoofdkantoor van De Limburger voor een heuse persconferentie met Colin-Lee Wijnholds.

Paul Dolhain

Je zult maar 10 of 11 jaar zijn en niet weten wat je later worden wil. Kinderen moeten tegenwoordig al op jonge leeftijd keuzes maken om uiteindelijk het juiste pad te kiezen voor een opleiding die moet leiden tot hun droombaan. Stichting IMC Weekendschool heeft er iets op gevonden. „Leerlingen krijgen wekelijks les van gastdocenten met verschillende beroepen om alvast te ervaren hoe het is om in een bepaald vakgebied te werken”, vertelt Diana Dijkstra namens de stichting die sinds kort ook programma’s uitrolt bij basisscholen. „Het mes snijdt van twee kanten. Op deze manier weten kinderen waarom ze naar school gaan en ervaren ze welke beroepen bij hen passen en welke niet.” Zo ook bij Basisschool De Wegwijzer uit Heerlen.

Colin-Lee Wijnholds

Het bezoek aan het hoofdkantoor van De Limburger is de eerste van een serie uitstapjes. Op het programma staat een ontmoeting met een journalist van de krant en de chef van de redactie, waarna de leerlingen een echte persconferentie gaan bijwonen van Colin-Lee Wijnholds. Het zegt de meeste lezers hoogstwaarschijnlijk niets, maar bij de jongere generatie is de 26-jarige Wijnholds ongekend populair. Hij spreekt stemmen in bij films als Transylvania 2 en Angry Birds, maar is ook actief als commentator bij verschillende e-sports onder de naam Koolein. Daarnaast is Wijnholds ook verbonden aan diverse games zoals League of Legends en Rocket League.

Persconferentie

Voordat de kinderen hun held mogen interviewen wordt ze eerst uitgelegd wat het vak precies inhoudt en wat er onder een persconferentie wordt verstaan. ‘Dat is toch dat praatje van de bondscoach na een wedstrijd van het Nederlands elftal?’ en ‘Dan staan er altijd heel veel microfoons op tafel’. Exact. Dat dus. Een rondgang leert dat twee van de vijftig kinderen later wel journalist zou willen worden. Een derde hand gaat voorzichtig omhoog als blijkt dat je als sportjournalist ook wedstrijden van PSV en Ajax mag bezoeken.

© Marc Ploum

Vragen

Als Colin-Lee Wijnholds (26) binnenloopt verloopt het stellen van vragen in het begin nog even stroef maar dat verandert snel. Van ‘Heeft u al eens iets gestolen?’ tot ‘Op welke beroemde ster heeft u een oogje?’ En uiteindelijk komen er vragen als ‘Wat staat er op uw bucketlist?’ en ‘Hoe bent u eigenlijk in het vak gerold?’. Er worden zo’n honderd afgevuurd in een kleine twintig minuten. De fotograaf die rondloopt en regelmatig flitst maakt het allemaal nog echter. „We laten de kinderen vervolgens kort in een paar regels opschrijven wat ze ervan vonden en welk antwoord zij het interessants vonden”, vertelt juf Angelique als het ‘werk’ erop zit. En uiteraard mogen ze vervolgens weer kind zijn om uitgebreid op de foto te gaan met hun ster.

Werkbezoeken

„Ik vond het heel erg saai”, vertelt één jongeman na afloop tegen dezelfde juf. Toch wijst een nieuwe rondgang uit dat de twijfelaar definitief is aangehaakt bij het gilde van toekomstig journalisten en dat er vijf aanwezigen over na gaan denken. „Aan ieder vak besteden we vier lessen waarvan minimaal één keer bedrijfsbezoek, zodat de leerlingen kunnen ervaren hoe het op de werkvloer gaat”, vertelt Dijkstra. „Ze gaan dit schooljaar onder andere nog naar techniek, zorg en welzijn, architectuur, geneeskunde, beeldende kunst en podiumkunsten ontdekken.”

Keus zat dus en vooral tijd zat. Voor wie overigens benieuwd is naar de antwoorden van Wijnholds: hij heeft nooit gestolen, met Ariana Grande wil hij wel een beschuitje eten en het Noorderlicht staat op zijn bucketlist. En hoe hij het vak in is gerold? „Door heel veel te gamen en er goed in te worden werd ik ineens gevraagd. Ik heb er niet echt een opleiding voor gevolgd.”