Actrice Imanuelle Grives veroordeeld tot twee jaar cel wegens drugshandel

© ANP

Actrice Imanuelle Grives (34) is door de rechtbank in Antwerpen veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, en duizend euro boete voor haar handel in drugs op festival Tomorrowland. De actrice zat al een kleine twee maanden in voorarrest. Ze zat in de rechtszaal toen de rechter zijn oordeel uitsprak.

Victor Schildkamp

De helft van haar celstraf is voorwaardelijk: als Grives binnen vijf jaar weer de fout in gaat moet ze dat tweede jaar ook de cel in.

Het Openbaar Ministerie eiste een maand geleden twee jaar celstraf en ook een boete van 8000 euro tegen de hevig geëmotioneerde Rotterdamse actrice. Hoewel Grives alle schuld op zich nam, eiste de officier tegen een Amerikaanse vriendin van Grives 18 maanden cel en een geldboete van 1000 euro.

Net als in Nederland is het niet verplicht om bij de uitspraak aanwezig te zijn, maar even voor elf uur verscheen ze toch bij de rechtbank. ,,Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen.” Grives hoeft nog niet meteen de cel in. Ze kan nog in beroep tegen haar straf.

Paniekaanvallen

Grives had verklaard dat ze zich wilde inleven in een filmrol rol die ze zou gaan spelen, maar dat vond de officier van justitie geen verzachtende omstandigheid. De actrice werd aangehouden met een kleine hoeveelheid drugs die ze in een pruik had verstopt, maar tijdens een doorzoeking van haar logeeradres die daarop volgde, vond de politie nog veel meer drugs: xtc-pillen, zakjes cocaïne, ketamine, amfetamine, cannabis en hasj. Ook was er een flesje met ghb.

Grives betuigde veel spijt en zei al eerder dat ze hulp nodig heeft. De actrice zei dat ze tijdens haar voorarrest in de gevangenis in Antwerpen, van juli tot september, goed heeft nagedacht over hoe ze verder moet met haar leven. Ze zei te hopen op een tweede kans en open te staan voor een eventuele werkstraf, waarvoor haar advocaat had gepleit.

Lees ook: Wat bezielde met drugs gepakte actrice Grives op festival Tomorrowland?

Volgens haar advocaat gebruikte ze medicijnen om angst, spanning, paniekaanvallen en slaapproblemen uit haar leven te bannen. ,,Ze had haar leven niet op orde en worstelde met haar bestaan, ondanks de glimlach die ze op het witte doek liet zien. Ze had geen rust en privacy meer en gebruikte alle verdovende middelen die op de markt te krijgen waren. Ze was losgeslagen,” aldus advocaat John Maes tijdens de rechtszaak

Bubbel

De actrice leefde volgens hem in een soort bubbel, ook vanwege haar bekendheid, maar eigenlijk worstelde ze met haar bestaan, zei hij. Maes benadrukte dat Grives maar acht pillen had verkocht op het festival en niet eens wist wat voor prijs ze ervoor moest vragen. ,,Het was een eenmalig slecht avontuur. Laten we de zaken niet groter maken dan ze zijn.”

Imanuelle was op televisie te bewonderen in Vechtershart en Celblok H. In 2017 was ze een van de kandidaten van Wie is de Mol?. Ook speelde ze rollen in de films Alleen Maar Nette Mensen (2012) en Tuintje in Mijn Hart (2017). Afgelopen voorjaar was ze nog te zien als kandidaat in It Takes 2 op SBS 6. Vorig jaar werd bekend dat ze een rol speelt in de nog te verschijnen AvroTros-serie Keizersvrouwen.