Hubertusmarkt Gulpen moet flink improviseren door reconstructie Looierstraat

© Diana Scheilen

De organisatie van de Hubertusmarkt in Gulpen moet dit jaar flink improviseren. De reconstructie van de Looierstraat, die in volle gang is, leidt ertoe dat de markt anders moet worden ingedeeld.

René Willems

Op de traditionele najaarsmarkt rond de feestdag van Sint-Hubertus staan elk jaar zo’n honderdzeventig kramen. Die staan verspreid over het hele centrum, waarbij de Looierstraat een van de hoofdaders is.

Gulp

Door de werkzaamheden aan de Gulp is de Looierstraat grotendeels afgesloten. „Het betekent dat we met een deel van de kramen moeten uitwijken naar een andere plek”, zegt burgemeester Nicole Ramaekers.

De gemeente heeft gekozen voor het Willem Alexanderplein. Daar was vroeger altijd de veemarkt, maar ook de kermisattracties stonden meestal daar. Het parkeerterrein ligt vlakbij de Rijksweg, zodat bezoekers daar makkelijk naartoe lopen.

Cittaslow

Voor het eerst is er een apart pleintje met kramen van ondernemers die betrokken zijn bij het Cittaslow-project. „Vorig jaar hebben we op het laatste moment nog één Cittaslow-kraampje neergezet op de Hubertusmarkt”, aldus Ramaekers. „Maar ditmaal wordt het een apart hoekje.”

Voor dat Cittaslow-marktje, met kraampjes met lokale streekproducten, heeft Gulpen-Wittem ook ondernemers uit de buurgemeenten Vaals en Eijsden-Margraten uitgenodigd. Vaals en Eijsden-Margraten hebben zich net als Gulpen-Wittem aangesloten bij de internationale Cittaslow-organisatie.