BLOG

Als je niet weet wat Olvarit is, ben je dan wel rijp voor het vaderschap?

Print
Als je niet weet wat Olvarit is, ben je dan wel rijp voor het vaderschap?

Afbeelding: De Limburger

BLOG - „Babyvoeding. Je weet wel, in van die potjes. Denk eventjes na! Ze verkopen die drab ook bij de Kruidvat. Dat kant-en-klare spul… Even in de magnetron en ping. Je hebt ze in veel varianten. Best lekker hoor! Met bloemkool, wortel, perzik. Of van die rare smaakjes.”

„Zoete aardappel bijvoorbeeld, voor fitbaby’s. Of met vegetarische pasta, voor klimaatbewuste baby’s. Nick? Let je wel op? BABYVOER! Voor exotische baby’s heb je ook kapotgepureerde Surinaamse kip. Geen plofkip hoor, want de voeding is biolo…”

„STOOOOOP!”, roept schoonzus als de loper het laatste zand uitpoept. Vol ongeloof kijk ik naar de vriend, die het kaartje uit mijn handen grist. Zogenaamd benieuwd naar de andere vier begrippen op de speelkaart. Terwijl zijn zus zich hardop afvraagt wat erger is - dat haar broer geen flauw benul heeft of dat ik 30 seconden Olvaritkennis oplepel - kijk ik stoïcijns voor me uit.

Zuchtcursus

We gaan dit spelletje 30 Seconds niet winnen. Zoveel is duidelijk. En behalve dat besef, vraag ik me af of Nick er wel klaar voor is. Als je niet weet wat Olvarit is, ben je dan wel rijp voor het vaderschap? Je toekomstige ambt van rolmodel, nachtbraker, luierververser en snotdepot? En als dat niet het geval is, wat zegt dat dan over mij? Had ik de toekomstige papa structureel moeten besmetten met mijn eigen honger naar kinderkennis? Hem er vaker op moeten wijzen dat het roze boekje Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt niet alleen bedoeld is voor het kapotslaan van muggen? Moest ik hem toch eens ontvoeren naar die zuchtcursus?

De babylectuur, de eerlijke verhalen van de supermama die zich mijn zus noemt, geven me rust. Elk snippertje zwangerschapskennis is als een snuif cocaïne. Het maakt me zelfverzekerd en het smaakt naar meer. De vriend heeft minder behoefte aan een lijntje. Het nieuwe huis heeft prioriteit, moet af zijn als de kleine komt. Lachen doe ik ook als zijn onwetendheid zichtbaar wordt. Want dat hij de term Olvarit niet kent, is echt niet het enige.‘Meconium? Bedklossen? Waarom moet ons bed op pootjes? En hoezo blijft de kraamverzorgster niet ’s nachts?’ Die laatste vraag, die de vriend stelde tijdens het intakegesprek met de kraamzorg, was toch wel het toppunt. Ik dacht even dat mijn vliezen braken.

Babypedia

Natuurlijk kan ik nu panikeren, hem bestoken met alles wat ik weet. Lullen over hydrofiele luiers enzo. Maar dat doe ik niet. Ik laat hem liever in het ongewisse, want hoe lekker is het om onbevangen te beginnen aan een nieuw avontuur? En daarbij; ben jij ooit klaar voor het ouderschap? Ben ik, babypedia, meer klaar voor mijn nieuwe rol dan hij?

Verdwaald in mijn eigen vragen, trekt de vriend de koelkast open. „Is er nog melk?”, vraagt hij terwijl hij de ijskast inspecteert. Nee, luidt mijn antwoord. „En Nutrilon? Heb je dat niet in huis?”, grapt hij. Ik lach. Het komt allemaal goed.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →