Oranje-voetbalsters walsen over Turkije heen

De Leeuwinnen hadden geen kind aan Turkije. © ANP

De voetbalsters van Oranje hebben ook de vijfde wedstrijd in de EK-kwalificatie gewonnen. En hoe. Ook in en tegen Turkije werd de overmacht van de Leeuwinnen in deze poule maar weer eens duidelijk: 0-8. Shanice van de Sanden was de uitblinker met een goal en vier assists.

Daniël Dwarswaard

De kwalificatiereeks voor het EK 2021 is pas halverwege, maar het eindtoernooi in Engeland kan Oranje bijna niet meer ontgaan. De overmacht in de poule is enorm, zo bleek ook in Turkije maar weer. Nederland stond bij rust al 0-3 voor door doelpunten van Shanice van de Sanden, een strafschop van Sherida Spitse en, natuurlijk, een goal van Vivianne Miedema. Na rust maakte Daniëlle van de Donk met een hattrick ook nog 0-4, 0-6 en 0-7. Miedema scoorde ook nog haar tweede van de avond, net als Spitse.

© BSR Agency

Goed nieuws

Voor bondscoach Sarina Wiegman was het vooral goed nieuws dat Van de Sanden zich weer eens liet gelden, vooral qua rendement. De rechtsbuiten scoorde dus zelf en gaf maar liefst vier assists. Van de Sanden miste de laatste interlands vanwege fysieke ongemakken.

De speelster van Olympique Lyon zat de afgelopen maanden in een dip. Tijdens het WK, waar Oranje tot ieders verrassing de finale haalde, raakte de excentrieke aanvaller haar basisplaats kwijt. Dat ze finale tegen de Verenigde Staten (2-0 verlies) vanaf de bank moest beginnen, deed haar pijn. Juist ook omdat die wedstrijd in ‘haar’ Lyon werd gespeeld.

© BSR Agency

Nooit meegemaakt

In aanloop naar de wedstrijd tegen Turkije sprak Van de Sanden zich al uit over de periode die volgde. ,,Ik was het plezier kwijt en daar schrok ik eigenlijk wel van’’, zei de 27-jarige aanvaller. ,,Zoiets had ik eigenlijk nog nooit meegemaakt. Ik ben aan de slag gegaan met mijn mentale coach. Ik ben weer happy.’’

Dat was in het vrijwel lege Bornova Stadion in Izmir te merken ook. Dat gold uiteindelijk voor het gehele elftal dat niets heel hield van de Turkse vrouwen. Dinsdag kan Oranje wéér een stap dichter bij het EK komen als Slovenië in Arnhem de tegenstander is. Duidelijk is nu al: de rest van de kwalificatie is een formaliteit. Met de maximale score van vijftien punten uit vijf duels en een doelsaldo van 24-2 ligt Oranje op koers voor kwalificatie voor het EK 2021. De regerend kampioen van Europa speelt dinsdag in Arnhem tegen Slovenië.

© BSR Agency

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger: