Herdenking oorlog en bevrijding in Baexheimerhof

Print
Herdenking oorlog en bevrijding in Baexheimerhof

Oude kerk van Baexem na het opblazen van de toren. Afbeelding: Heemkundevereniging Baexem

Baexem -

Heemkundevereniging Baexem staat maandagavond 18 november in Baexheimerhof aan de Kerkstraat in Baexem stil bij het feit dat Baexem dit jaar 75 jaar bevrijd is. Dit doet de vereniging met een filmvertoning, een lezing en een tentoonstelling.

In de film Deportatie in het zicht van de bevrijding van Peter Crins vertellen gedeporteerden uit Noord Limburg hun verhaal over de kerkrazzia van 8 oktober 1944. De lezing gaat over diverse gebeurtenissen in de aanloop naar en tijdens de oorlogsperiode van Baexem. Zoals het verhaal van het opblazen van de kerktoren op 15 november 1944, toen de Duitsers nog tegen pastoor Ament zeiden: “Herr Pfarrer, nur die Spitze. Die Uhr bleibt vielleicht noch”. Helaas bleek dit anders af te zijn gelopen nadat de bevrijders een dag later (op 16 november) om 01.00 uur ‘s nachts aan de jongensschool van Baexem verschenen. De tentoonstelling bestaat uit foto’s uit de oorlog en de bevrijdingsperiode.

Het programma start om 19.30 uur. De zaal gaat open om 19.00 uur. De toegang bedraagt 1 euro.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen