Mbo-studenten naar school op Chemelot

Print
Mbo-studenten naar school op Chemelot

Afbeelding: Rob Oostwegel

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Derdejaars studenten van drie mbo-opleidingen krijgen vanaf januari les op Chemelot. Vista College krijgt 1,2 miljoen euro subsidie voor de samenwerking.

CHILL Academy - Chemelot Innovation and Learning Labs - heet de samenwerking tussen het mbo van Vista College en het bedrijfsleven op Chemelot. Deze opzet heeft grote voordelen voor studenten en bedrijven, zegt Margot Felix van Vista. Studenten staan veel dichter bij de dagelijkse praktijk, wat hun overstap naar een baan vergemakkelijkt. Bedrijven hebben een veel directere toegang tot de vakkrachten waar in hun sector een grote behoefte aan bestaat.

Laboratorium

De mbo’ers zijn afkomstig van de richtingen laboratoriumtechniek, procestechniek en engineering. De eerste twee studiejaren blijven de studenten op school.

„Wij hebben verstand van onderwijs, maar als het gaat om vaktechnische kennis en de omgang met machines moeten we eerlijk zijn: dat kan het bedrijfsleven beter”, zegt Margot Felix. Op Chemelot kunnen de studenten gebruikmaken van de nieuwste onderzoekstechnologie.

Volgens Franks Scheeren, verantwoordelijk voor de werving van personeel op Chemelot waren bedrijven tot dusver zelf op zoek naar personeel. „Ze vissen allemaal in dezelfde vijver. Door duurzaam samen te werken kan het werven van personeel veel beter.” Directeur Cyriel Mentink van CHILL Academy: „Dit is dé plek voor bedrijven om talent te vinden.”

Veiligheidstraining

Als studenten al enige werkervaring op Chemelot hebben, hoeven ze volgens Margot Felix daarna ook geen langdurige veiligheidstraining meer te doorlopen. „Vanaf hun diploma zijn ze dan meteen volwaardig werknemer.” Ook gaan de mbo-studenten samenwerken met hbo’ers om praktische opdrachten uit het bedrijfsleven uit te voeren.

CHILL Academy is dit jaar al van start gegaan met enkele pilotstudenten en met zij-instromers. Het ministerie van Onderwijs steunt de nieuwe samenwerking met een subsidie van 1,2 miljoen euro voor vier jaar. Volgens Felix verandert ook de rol van de docent, die krijgt meer een hybride rol, tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →