‘Wandelen kan op elke leeftijd’

Trainster Henny Wissink en groepslid Willy Laarmans stretchen hun beenspieren. © Arjanne van Voorst

Lekker wandelen door de natuur en gezellig kletsen met elkaar. Meer bewegen en gezond bezig zijn. De Atletiek en Wandelsport Vereniging Weert (AV Weert) biedt op alle dagen en op alle niveaus wandelactiviteiten aan.

Arjanne van Voorst

Op maandagochtend klinkt het fluitje van trainster Henny Wissink (80 jaar) regelmatig door het natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man in Weert. Bij twee keer fluiten gaat het wandeltempo omhoog en bij een keer fluiten weer naar beneden. De deelnemers aan sportief wandelen volgen de instructies nauwgezet op. „Het leuke van sportief wandelen, is dat je net iets intensiever bezig bent dan met gewoon wandelen,” vertelt Willy Laarmans (74 jaar) enthousiast. Zij is sinds 2002 bij deze groep. Trainster Henny laat de groep ook vaak duur-, kracht- en coördinatieregelingen doen. „Best lastig om tegelijkertijd met de armen en benen iets anders te moeten doen,” lacht Willy.

Een oefening die Henny zelf heeft bedacht, is spreekwoorden zoeken. Als voorbeeld noemt Henny het spreekwoord ‘Spijkers op laag water zoeken’. Op zes plekken in het bos liggen delen van een spreekwoord. De deelnemers moeten al wandelend de stukken, die bij elkaar horen, bij elkaar zoeken en afgeven aan Henny. Dit spel wordt ook weleens met speelkaarten gedaan. „Het mooie van deze oefening is dat je niet alleen de beenspieren, maar ook de hersenen traint,” zegt Henny Wissink. Henny geeft al jaren trainingen en heeft sinds vijf jaar twee eigen groepen. „Gemiddeld zijn we per keer met zo’n vierentwintig personen. De meesten komen voor hun plezier en om soepel te blijven. Bij de oefeningen houd ik rekening met ieders mogelijkheden. Het gaat erom dat iedereen kan meedoen.” Willy weet nog goed dat ze voor de eerste keer meedeed met sportief wandelen. „Spierpijn dat ik had... Thuis heb ik meteen een warm bad genomen.” Na twee, drie maanden was Willy hier doorheen en inmiddels loopt ze alweer vele jaren zonder een greintje spierpijn.

Vanuit AVWeert is Theo Beelen achttien jaar geleden met een wandelgroep gestart. Hij zocht naar een manier van bewegen dat leuk is om samen te doen en waar nagenoeg iedereen aan kan meedoen. Het werd wandelen en de animo was groot. Er kwamen steeds meer groepen bij. Inmiddels telt AVWeert zeven groepen sportief wandelen, vier groepen Nordic Walking (wandelen met stokken), vier groepen recreatief wandelen en een groep prestatief wandelen. Daarnaast wordt er maandelijks een 20 km tocht georganiseerd en vinden er seizoenswandelingen en een keer per jaar de befaamde Smouzetocht plaats. Hierbij wordt wandelen afgewisseld met lekkere hapjes. „Niemand hoeft bang te zijn dat hij of zij een stoorzender is en de groep ophoudt. Er zijn zoveel wandelgroepen bij AVWeert dat er altijd wel eentje is die bij jouw wandeltempo past. Daarnaast kost wandelen weinig. Met een paar sport-/wandelschoenen kom je al een heel eind,” benadrukt Henny.

Wandelen is geschikt voor alle leeftijden. Ook voor mensen met longaandoeningen, diabetes, hartklachten of obesitas. „Je bent nooit alleen. Iedere trainer of wandelbegeleider/gids heeft een telefoon bij zich en heeft op de cursus geleerd om direct op te treden bij medische klachten. Denk aan reanimeren en wonden verbinden,” aldus Henny, die van huis uit verpleegkundige is. Groot voordeel van samen wandelen, is de gezelligheid. Zonder het te merken, loop je al pratend een heel stuk weg. „Binnen de kortste keren heb je persoonlijke gesprekken, maar er is ook ruimte voor een grapje en dolletje,” aldus Willy.

Zin om samen met anderen te wandelen? Kijk op www.avweert.nl of neem contact op met Ine Oosterling, bestuurslid wandelen, tel. 0495-520019.