Landbouwgif in de Maas afkomstig uit Wallonië

Print
Landbouwgif in de Maas afkomstig uit Wallonië

De sluis in de Maas bij Panheel. Afbeelding: Rijkswaterstaat

Panheel / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Maastricht / Itteren -

Rijkswaterstaat is er zeker van dat het landbouwgif in de Maas afkomstig is uit Wallonië, en dus niet in Frankrijk al in het water is beland.

Tot die conclusie is Rijkswaterstaat gekomen naar aanleiding van de hoge concentratie van prosulfocarb die is gemeten bij Eijsden, waar de Maas Nederland in stroomt.

Lees ook: Maas vervuild met landbouwgif: innamestop drinkwater

Als de bron van het gewasbeschermingsmiddel in Frankrijk zou liggen, zou er door verdunning geen ‘piek’ meer kunnen worden gemeten in Eijsden. Rijkswaterstaat heeft de ernstige vervuiling vorige week gemeld aan de bevoegde Waalse instanties, maar nog geen reacties mogen ontvangen.

Het landbouwgif is volgens een woordvoerder niet eerder in zo’n hoge concentratie in de Maas aangetroffen. WML is gestopt met de inname van Maaswater voor de drinkwaterproductie.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen