Presentatie bevrijdingsnummer De Moennik

De voorpagina van het tijdschrift met daarop de kartonnen herinneringstegel. © Redactie De Moennik

De presentatie van het zogenaamde bevrijdingsnummer van het Historisch tijdschrift van Heemkundevereniging Helden vindt vrijdag plaats tijdens de opening van de WOII-kamer in het Streekmuseum Peel en Maas, Aan de koeberg in Helden.

Redactie

Het tijdschrift bestaat uit 56 pagina’s met zestien artikelen die vooral betrekking hebben op de bevrijding van 75 jaar geleden. Persoonlijke herinneringen bijvoorbeeld in de vorm van dagboeken die werden bijgehouden, de vertaling van een hoofdstuk uit een Engels boek van een bevrijder dat over de gastvrijheid gaat in een Pannings gezin en een fragment uit een officieel Engels oorlogsdagboek. Een bijzondere bijdrage komt uit het dagboek van een Joodse onderduiker in Beringe, Meijer (roepnaam Max) Emmerik, die daar samen met dochter en kleinkinderen de oorlog heeft overleefd. Dit in tegenstelling tot zijn vrouw en schoonzoon, die in een concentratiekamp vermoord zijn. Helden werd op 18 november bevrijd, maar toch stierven er op die dag en 17 november nog negen inwoners door de gevolgen van de strijd, waaronder de vierjarige Bertien van der Velden uit Panningen. Zij staan met foto in dit nummer vermeld.

De bevrijdingseditie van De Moennik is te koop voor € 5,75 bij de volgende adressen: de balie van het Streekmuseum Peel en Maas in Helden-Dorp, bij de balie van het Toeristisch Informatie Huis / VVV in Panningen, boekhandel Primera en kapsalon Van Nisselroy allen in Panningen en bij Kessels Kapsalon in Beringe. Lid worden van de Heemkundevereniging kan via een mailtje naar admin@moennik.nl of een briefje naar Heemkundevereniging Helden, Aan de Koeberg 3, 5988 NE Helden.