Schrijvers, pianist en ‘te erotisch’ kunstwerk tijdens KunstBeeld Thorn

Jesse van Dun exposeert zijn werk in de oude timmerwerkplaats aan de Akkerwal. © Stichting Thorn Metronoom

Een wandeling door Thorn maken, bijzondere plekken van het dorp zien en ook nog eens acht kunstenaars ontmoeten. Het kan op zondag 17 november tijdens KunstBeeld Thorn van 13.00 tot 17.00 uur in de oude kern van Thorn.

Redactie

De organiserende Stichting Thorn Metronoom heeft een gevarieerde route samengesteld voor deze dag. Zo ontmoet columnist Gerard Kessels – die drie keer per week in De Limburger publiceert – zijn lezers en geïnteresseerden in een ruimte van Anne’s IJssalon aan de Hoogstraat. Dichter, schrijver en columnist Frits Criens heeft een plek in de ruime hal van een woonhuis aan de Holstraat.

Kunst kijken

Maar er zijn niet alleen schrijvers te zien tijdens KunstBeeld Thorn. De organisatie heeft kunstenaar Mathieu Raemaekers uit Roggel uitgenodigd om een bijzonder werk te tonen. Een schilderij van hem werd eerder dit jaar verwijderd uit een expositie in het Seminarie Rolduc omdat het ‘te erotisch’ zou zijn. Bezoekers van KunstBeeld Thorn kunnen in een privépand aan de Hoogstraat met eigen ogen zien of dat oordeel terecht is. Ze kunnen ook met de maker in discussie over de vraag of er sprake was van censuur bij Rolduc. Twee kunstenaars uit eigen dorp zijn ook van de partij. Jesse van Dun is een jonge kunstenaar die voor zijn Master Schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen studeerde. Hij toont zijn werk in de authentieke oude timmerwerkplaats aan de Akkerwal. Dorpsgenote Bernadet Dekker is al twintig jaar actief als keramiste. Haar werk staat opgesteld bij het voormalige atelier van de in 2013 overleden kunstenaar Ad Maas aan de Trippaardstraat. Op diezelfde locatie is ook Jac. Linssen te zien. Hij maakt ter plaatse gezichten in klei. Tegen betaling kunnen bezoekers ook hun eigen gezicht laten vereeuwigen.

Reis naar binnen

Moe van het lopen of toe aan een intermezzo? Dan biedt pianist Frans Versteeg daartoe de mogelijkheid in de oude raadszaal aan de Wijngaard in Thorn. Hij improviseert op bekend licht werk, maar speelt ook Latijns-Amerikaanse muziek. Wie eens een frisse blik op het leven en op zichzelf wil werpen, kan terecht bij Brigitte van Loo. Deze mental coach was vijf jaar geleden ook actief tijdens KunstBeeld en haar sessies waren een succes. Wie bij haar binnenstapt zal een ‘nieuwe reis van sensaties’ maken, zo belooft ze. Van Loo staat tijdens KunstBeeld in een verbouwde historische schuur aan de Hofstraat die zelden opengaat voor publiek.

Bezoekers betalen 3,50 euro voor een passe-partout die op duidelijk herkenbare locaties te koop zal zijn. Meer informatie is te vinden op www.thornmetronoom.nl