Postuum eerbetoon

Mobilisatie-Oorlogskruis geeft strijder gezicht

Bas Aalders (rechts) heeft de postume onderscheiding voor zijn oudoom ontvangen van burgemeester Willem Gradisen. © Ingrid Driessen

Burgemeester Willem Gradisen van de gemeente Mook en Middelaar reikte vrijdag postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis uit aan Jacob den Bakker. Aanvrager Bas Aalders, de achterneef van de op 15 maart overleden sergeant-majoor van het Koninklijk Nederland Indisch Leger (KNIL), nam het eerbetoon in ontvangst. De Mookenaar deed de aanvraag postuum, maar ook om de op 39 -jarige leeftijd gestorven militair een ‘gezicht’ te geven.

Jos Gröniger

Jacob den Bakker werd geboren op 9 juli 1904 in Nieuwenhoorn (Zuid-Holland). Hij meldde zich in 1926 voor de Overzeese militaire dienst. Hij diende als geniesoldaat tweede klas in voormalig Nederlands Indië en verbond zich in 1939 weer bij de Genie voor zes jaren als sergeant-majoor van het KNIL. Vanaf 8 december 1941 streed Jacob den Bakker in voormalig Nederlands Indië tegen de Japanners. In de oorlog kwamen bijna 2.400 militairen om het leven. Den Bakker werd in maart 1942 krijgsgevangene en werd overgebracht naar het door Japan bezette Thailand. Daar stierf hij aan de ziekte beriberi die veroorzaakt werd door de ernstige zwakte als gevolg van de slechte behandeling in de strafkampen. Vanwege zijn militaire inzet tegen de bezetter van het Koninkrijk der Nederlanden tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Minister van Defensie de postume onderscheiding toegekend aan Jacob den Bakker. De toekenning van het Mobilisatie-Oorlogskruis wordt beschouwd als een blijk van respect en waardering voor Den Bakkers inzet onder buitengewoon moeilijke omstandigheden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal