Lezing schrijfster Katja Kreukels in LeesKunst Kerkrade over boek ‘Mijn vader was priester’

Katja Kreukels. © Querido

Journalist en schrijfster Katja Kreukels (1974) uit Amsterdam houdt donderdag in boekhandel LeesKunst in Kerkrade een lezing over het boek dat ze schreef over het priesterverleden van haar vader.

Marcel de Veen

Hoe lang werkte u aan uw boek ‘Mijn vader was priester’?

„Mijn vader vertelde me in 1992, ik was toen 18 jaar, dat hij priester is geweest voordat hij met mijn moeder trouwde. Dat liet me niet los en tien jaar geleden besloot ik er een boek over te schrijven. Dat gebeurde met vele tussenposes. In Mariamaand mei dit jaar is het bij Querido verschenen.”

Hoe waren de reacties?

„Je weet natuurlijk nooit wat zo’n boek teweeg brengt, maar ik kwam in een rollercoaster terecht. Veel interviews, recensies en reacties van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. In de afgelopen jaren zijn veel boeken verschenen waarin het misbruik in de kerk aan de kaak wordt gesteld. Terecht. Ik schrijf over een minder beladen onderwerp, alhoewel het vroeger wel een taboe was om de toog aan de kapstok te hangen. Het uittreden uit de katholieke kerk is een thema dat in Limburg veel gespeeld heeft en nog steeds actueel is. Kijk naar de celibaatsdiscussie.”

Maar het boek gaat verder?

„Klopt. Het geeft een breed beeld van Zuid-Limburg en de katholieke emancipatie die daar heeft plaatsgevonden. Bovendien is het een familiegeschiedenis.”

Uw vader is nu 81. Is uw band met hem anders na het verschijnen van het boek?

„Ja, tijdens het onderzoek voor mijn boek is de relatie met mijn vader verder verdiept. Ik heb hem uitgebreid gesproken over zijn priesterverleden en daardoor brachten we veel tijd samen door. Ik kan alles wat me bezighoudt tegen hem zeggen.”

U ziet hem donderdag ook?

„Mijn vader is aanwezig bij de lezing die ik om 19.00 uur geef in boekhandel LeesKunst in Kerkrade. Daarna worden we geïnterviewd door mijn Kerkraadse achterneef Leon Meermann.”