Excursie

Struinen door Genneper en Looierheide

Print
Struinen door Genneper en Looierheide

De Looierheide telt drie vennen met bijzondere plantengroei.

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep -

De vereniging voor veldbiologie houdt donderdag een excursie naar de Genneper en Looierheide. De wandeling wordt geleid door Jan Nillesen.

De Genneperheide is een bos- en heidegebied ten zuidoosten van Gennep. Het wordt aan de noordzijde begrensd door de Looierheide, dat de naam ontleent aan de eikenschors die er gewonnen werd ten behoeve van het leerlooien.

Beide kalkarme gebieden zijn ontstaan op de rivierduinen van de Maas. Ze werden omstreeks 1930 met naaldhout beplant ten behoeve van de steenkoolmijnen. In het gebied zijn drie vennen met bijzondere plantensoorten ontstaan doordat het zand op rivierklei en -leem is afgezet. Deze lagen zijn niet waterdoorlatend. De excursie gaat door afwisselend gebied, heide, hakhout, dennenopstanden, stuifzand en kleinschalig boerenland.

De tocht duurt van 10.00 tot 14.00 uur, en begint op de Kampweg 1 in Gennep. Deelname is gratis.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen