Blunder justitie: personeel fruitbedrijf doodsbang om gegevens in dossier coke-onderzoek

© Meesters Multi Media/Bart Mees/BD

Door een blunder van justitie in een cocaïneonderzoek zijn gegevens van vele tientallen werknemers van fruitbedrijf De Groot in het Gelderse Hedel in een strafdossier beland. Bij het bedrijf werd in het verleden een grote hoeveelheid cocaïne gevonden. De eigenaren zijn al bedreigd en worden zwaar beveiligd.

Redactie

Dat melden meerdere bronnen aan De Telegraaf en wordt bevestigd door het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. Die erkent de blunder en gaat diep door het stof. De werknemers zijn maandag ingelicht door politie en OM.

Afpersing

In de afgelopen jaren werden er tot schrik van het bedrijf meermalen partijen coke tussen het fruit ontdekt. Het fruitbedrijf had daar zelf niets mee te maken, maar werd na de ontdekking wel verantwoordelijk gehouden door criminelen. In september bleek hoe groot de dreiging was: tijdens de rechtszaak tegen een paar betrokkenen werd duidelijk dat de eigenaren van De Groot via sms’jes werden afgeperst. Er werd daarbij gedreigd met het liquideren van ‘een willekeurige medewerker’, als er niet 1,2 miljoen euro zou worden betaald.

Toen het bedrijf aangifte deed overhandigde Fresh Group in vertrouwen personeelslijsten aan politie en OM omwille van het onderzoek. Maar toen is een ernstige fout begaan. De lijsten met namen van personeelsleden werden per ongeluk toegevoegd aan het strafdossier. Personeelsleden zijn doodsbang geworden en willen beveiliging.

Zwaar beveiligd

Groente- en fruithandel De Groot heeft al vaker te maken gehad met drugscriminaliteit. Diverse malen werd er al drugs aangetroffen tussen het fruit. In maart vorig jaar hingen er verdachte personen rond bij het bedrijf, waarschijnlijk op zoek naar een verstopte lading. Na een achtervolging werden vier mannen aangehouden. Ze hadden een vuurwapen en flink wat geld bij zich. Na de meest recente drugsvondst, in mei, werd het bedrijf zwaar beveiligd door de politie.