Franchisers Sandd naar rechter om postfusie

© ANP

De franchisers van Sandd stappen naar de rechter. Ze vechten het besluit van staatssecretaris Mona Keijzer aan om de postfusie tussen PostNL en Sandd goed te keuren.

ANP

Volgens de Vereniging Franchisenemers van Sandd (VFS) is sprake van „keiharde”contractbreuk, zonder een degelijke vergoeding.

Bij elkaar beheren de negen franchisenemers zo’n 20 procent van het postnetwerk van Sandd met zo’n 3000 postbezorgers en 450 medewerkers. De VFS eist onder meer een soepele overgangsregeling waarbij bestaande contracten die nog drie tot vier jaar doorlopen gerespecteerd worden.

Een alternatief is volgens hen een „marktconforme vergoeding”, waarbij onder meer overtollige medewerkers worden gecompenseerd. Verder moeten de postbezorgers van de franchisers een vergelijkbare behandeling krijgen als de gewone Sandd-bezorgers.

In september kregen PostNL en Sandd een akkoord van de overheid om te fuseren onder een aantal strenge voorwaarden. Een daarvan was dat de postbezorgers van Sandd een baan krijgen aangeboden bij PostNL.