Extra geld voor dorpsfeesten in Smakt en Vredepeel

Vredepeel krijgt net als Smakt extra geld voor het organiseren van haar dorpsfeest. © Dorpenvenray.nl

De dorpen Smakt en Vredepeel krijgen vanaf volgend jaar extra geld voor het organiseren van hun eigen dorpsfeesten. De verhoging komt tegemoet aan de hoge kosten voor de organisaties en valt volgens de gemeente te billijken omdat de kosten voor de jaarlijkse dorpskermissen in andere kernen veel duurder zijn.

Eric Seuren

Sinds 2012 geeft Venray al een jaarlijkse bijdrage van 900 euro aan de twee kernen, omdat zij geen dorpskermis hebben. De kernen zijn daarvoor te klein en de kosten om wel een kermis te houden wegen niet op tegen de opbrengsten.

Op verzoek van de dorpsraad van Smakt gaat de gemeente de vergoeding verhogen, omdat de begroting voor een dorpsfeest erg hoog is. De gemeente vindt een verhoging naar 1500 euro per jaar alleszins redelijk. Het blijft goedkoper dan een kermis en bevordert de sociale cohesie.

Vredefeesten

Vredepeel, dat slechts eens per vijf jaar een kermis heeft en in de overige jaren zelf de Vredefeesten organiseert, krijgt eenzelfde verhoging. Alleen in het jaar van de kermis blijft de vergoeding uit.

In totaal kost de extra bijdrage de gemeente 1100 euro per jaar extra. Dat komt uit het geldpotje voor de dorpskermissen.