‘Digitaal vaardiger worden is must in huidige maatschappij’
Cursisten van het Computer Doe- en Leercentrum krijgen les. — © Computer Doe- en Leercentrum
Informatie in onze maatschappij wordt steeds vaker via de computer, tablet of telefoon aangeboden en steeds minder aan een balie of loket. Zelfs het doen van betalingen is soms alleen via de digitale snelweg nog mogelijk. Een verrijking of een verarming? Hoe dan ook, mensen die niet voldoende ‘digivaardig’ zijn, komen in de problemen. Daarom is de week van 8 tot en met 15 november landelijk uitgeroepen tot de Week van de Digitale Weerbaarheid.
Om je te kunnen redden in het huidige leven moet ieder mens aan vijf basisvoorwaarden voldoen: lezen, schrijven en rekenen, gezondheidsvaardig zijn, sociaal/juridische onderlegd zijn om aanslagen en toeslagen aan te vragen, financieel vaardig zijn en tot slot digitaal vaardig zijn. Toch is het voor veel mensen een hoge drempel om zich digitaal (bij) te scholen.
Charles Willems, coördinator van het Computer Doe- en Leercentrum in Beek: “Veel van onze cursisten hebben in het begin weerstand tegen computergebruik. Velen werkten er niet eerder mee. Ook doen er mensen mee die met een computercursus meer kans willen maken op een nieuwe baan.”
Een van de cursisten is Gilbert Petit. “Ik had schroom om me op te geven. Doordat ik weinig basiskennis had, was ik onzeker. Gelukkig is dat gevoel na de basiscursus Windows een stuk minder geworden. Ik werk al langer op de computer, maar nu weet ik hoe ik gestructureerd met de computer moet omgaan, dat was mijn doel.”
Charles Willems: “Als je de basisprincipes eenmaal kent, gaat er een wereld voor je open. Internet en email zijn belangrijk, maar er zijn ook mensen die willen weten hoe je foto’s kunt bewerken of hoe je je eigen stamboom kunt samenstellen. We proberen steeds aan te sluiten bij de vraag van de cursisten. Doordat vrijwilligers les geven, blijft de cursus betaalbaar. Een les van twee uur kost gemiddeld tien euro.”
Gilbert Petit hoeft nu niet meer steeds zijn zoon om hulp te vragen. “Nu kan ik ook zelf foto’s bewerken, opslaan en gemakkelijk terugvinden. Tijdens de lessen heb ik extra tips gekregen om mijn buutteksten te bewerken en overzichtelijker op te slaan. Als je wilt, mag je je eigen computer of laptop meenemen naar de cursus. Door de kleine groepen van maximaal acht cursisten is de begeleiding intensief en dat vond ik prettig. Ik merkte dat het heel gewoon is dat je nog niet alles hoeft te weten van computers. De andere cursisten hadden dezelfde vragen.” Hij vindt dat computers zowel een verrijking als een verarming zijn. “In de huidige maatschappij gaat steeds meer mechanisch. Het is jammer dat daardoor het persoonlijke contact bij balies en loketten verloren gaat, maar het is nu eenmaal inherent aan deze ontwikkeling. Verzet heeft geen zin, het is beter om je zo veel mogelijk in digitalisering te bekwamen. Daarom volg ik nu toch cursussen.”
Cursist Guido Vorwerk had angst om terecht te komen in een cursus die niet opschoot. “Mensen die het alleen maar over hun eigen computerproblemen hebben, dat trekt mij niet. Maar gelukkig was er een strak programma, waarbij je zeker ook thuis aan de slag moet. Het beviel me zo goed dat ik me heb opgegeven voor een vervolgcursus.” Door het gebruik van computer en tablet kan hij nu veel beter contact onderhouden met zijn kinderen en kleinkinderen die verspreid in Nederland wonen. “Ik blijf op de hoogte van hun wel en wee, dat is toch prachtig.” Hij is het dan ook niet eens met de stelling dat het onwenselijk is dat alles digitaal moet in onze maatschappij.
“Het internet heeft mede door de snelheid gigantische mogelijkheden, denk aan Skype en WhatsApp. Computergebruik vind ik echt een verrijking van de maatschappij. Als je niet kundig bent met internet, heb je het wel moeilijk.”
Wie ook digitaal vaardiger wil worden, kijkt op www.cdl-beek.nl of belt met 06 – 18 64 39 16. Ook de leeswinkels van de Domijnen geven geregeld computercursussen. Kijk op www.dedomijnen.nl/educatie.