Kabinet: hoger beroep tegen vonnis IS-vrouwen

Minister Grapperhaus en Minister Blok en Ankie Broekers-Knol staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tijdens een debat in de Tweede Kamer. © ANP

De Nederlandse Staat gaat in hoger beroep tegen het vonnis over het repatriëren van kinderen van IS-vrouwen. Dat hebben ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Stef Blok (Buitenlandse Zaken) in een brief geschreven aan de Tweede Kamer.

Tobias den Hartog

De rechter in Den Haag besloot maandag dat Nederland al wat mogelijk is moet doen om de 56 kinderen van 23 vrouwen terug te halen naar Nederland die nu nog in Syrische kampen verblijven. Het kabinet wil dat niet. Toch erkent het dat het een inspanningsverplichting moet doen, zoals de rechter heeft bevolen. De uitspraak roept volgens de ministers echter ‘vragen op’ over ‘aspecten’ als de internationale betrekkingen. Deze zouden onvoldoende zijn ‘meegewogen’.

Lees ook: ‘Als zelfs de politiek uitspraken van de rechter betwist, brokkelt de rechtspraak verder af’

Het is de vraag wat het kabinet gaat doen tot het hoger beroep is ingediend. De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zei dinsdagmorgen nog dat de VS wil helpen bij het repatriëren van IS-vrouwen en kinderen. Het kabinet heeft steeds gezegd dat het geen IS’ers wil ophalen in ‘gevaarlijk gebied’, maar met de hulp van de VS zouden zij een Nederlands consulaat kunnen bereiken.

Lees ook: Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen: duidelijk vonnis, onduidelijke toekomst

De situatie rond de twee kampen waar de vrouwen en kinderen zitten is echter wel veranderd sinds de VS zijn begonnen met terugtrekking uit het gebied, waardoor onduidelijk is wat er nu mogelijk is.