Aandeelhouders zetten vraagtekens bij dikke bonus Ajax voor Overmars

Technisch directeur Mark Overmars (l.) en directeur Edwin van der Sar van Ajax vieren de winst tegen Juventus tijdens de return van de kwartfinale van de Champions League. © ANP

De bonus van 1,25 miljoen euro die Ajax-directeur Mark Overmars kreeg, omdat hij zijn handtekening heeft gezet onder een verlengd contract zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij beleggers.

ANP

Ook de niet-toegelichte beloning voor algemeen directeur Edwin van der Sar voordat investeerders worden bijgepraat is raar, stelt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

De enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland heeft de bestuurstop kunnen overtuigen van een langer verblijf bij de landskampioen. Daarvoor was voor directeur voetbalzaken Marc Overmars een zogeheten retentiebonus nodig, terwijl de precieze afspraken met bestuursvoorzitter Edwin van der Sar nog onduidelijk zijn.

Terugbetalen

Overmars ondertekende afgelopen maart al zijn nieuwe contract dat loopt tot het einde van het seizoen 2024. In ruil voor zijn handtekening ontving hij een retentiebonus van 250.000 euro per seizoen, oftewel 1,25 miljoen euro. Ajax heeft dit bedrag in één keer overgemaakt. Mocht Overmars tussentijds toch vertrekken, dan moet hij dit bedrag naar rato terugbetalen.

In de uitnodiging voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering schrijven commissarissen dat „de belangrijkste elementen na het sluiten van het managementcontract” naar buiten worden gebracht. „Die manier van handelen is zeer ongewoon”, aldus de VEB. Bij beursgenoteerde bedrijven bepalen de Nederlandse regels voor goed ondernemingsbestuur dat de precieze arbeidsvoorwaarden ruim voor de geplande (her)benoeming met aandeelhouders moeten worden gedeeld.