‘Gulpen bevrijd maar nog volop oorlog’

Legertruck in de ‘Gats’ te Gulpen.© Heemkundevereniging Galopia

Onder de noemer ‘Gulpen bevrijd maar nog volop oorlog’ verzorgt heemkundevereniging Galopia op 27 november vanaf 14.00 uur een gratis toegankelijke lezing in herberg de Zwarte Ruiter aan de Markt in Gulpen.

Jeroen Janssen

Gulpen werd bevrijd in september 1944, maar de oorlog was nog lang niet voorbij. En dat was ook goed te merken in Gulpen. Galopia zal dit in een lezing op 27 november toelichten. De voordracht is gebaseerd op het dagboek van Liesel Dalpke met name over de periode tussen 1 september 1944 en 17 juni 1945. Juffrouw Dalpke, die onderwijzeres van de 2de klas van de jongensschool was, hield in die tijd een uitgebreid dagboek bij. Ze schrijft over de Duitse troepen die nog in Gulpen ingekwartierd waren, over de binnenkomst van de Amerikanen en hoe ze vaak weer de kelder in moest omdat het luchtalarm klinkt.

Het dorp werd overspoeld door troepentransporten van de Amerikanen, door evacués uit Kerkrade en later weer repatrianten uit Duitsland. Voortdurend was er geweld en lawaai van overvliegende bommen, bominslagen rondom Gulpen en zwaar geschut dat steeds te horen was. Ook schrijft zij over de problemen die zij ondervond in de school, over de voorbereiding van het feest voor twee neomisten en over de eerste herdenking in Margraten van gesneuvelde soldaten.

Over deze periode heeft Galopia een boek samengesteld, gebaseerd op dit dagboek. Het werk is bij de lezing te koop voor 10 euro.