Amsterdam

Kledingbedrijven maken bekend waar ze hun collecties laten produceren

Print
Kledingbedrijven maken bekend waar ze hun collecties laten produceren

Afbeelding: Getty Images

Verschillende Nederlandse kledingbedrijven maken hun internationale toeleveringsketens openbaar.

Ze ondertekenden donderdag een „internationale belofte” om meer openheid van zaken te geven.

De zogeheten Transparency Pledge werd in 2017 in het leven geroepen door Schone Kleren Campagne en acht andere internationale vakfederaties en mensenrechtenorganisaties. Behalve HEMA tekenden ook Marlies Dekkers, WE Fashion, Alchemist, Kings of Indigo, Okimono en Schijvens Mode het document. Eerder hadden G-Star en Zeeman dat al gedaan.

„Wij zijn heel blij met deze ontwikkeling, het werd hoog tijd dat ook Nederlandse kledingmerken transparant worden wat betreft hun productielocaties”, aldus Suzan Cornelissen van Schone Kleren Campagne. De organisatie noemt de kledingindustrie een van de meest geglobaliseerde bedrijfstakken ter wereld. Ze laat haar producten maken in landen als India, Bangladesh en Cambodja om kosten te besparen. In deze landen zijn leefbare lonen en veilige arbeidsomstandigheden voor de fabrieksarbeidsters niet gewaarborgd.

„Juist daarom is het zo belangrijk dat bedrijven die ervoor kiezen om in deze landen te produceren er ook voor zorgen dat mensenrechten en arbeidsrechten worden nageleefd”, legt Cornelissen uit. De Schone Kleren Campagne dringt erop aan dat het voor westerse bedrijven wettelijk verplicht wordt om aan te tonen dat zij mensenrechten, vrijheid van vakvereniging en leefbare lonen naleven bij het produceren van kleding in deze landen. „Transparantie is een belangrijke eerste stap in de goede richting.”

Lees ook: HEMA vertelt waar producten worden gemaakt

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen