In memoriam: deken Constant Clerx won vertrouwen van parochianen terug in Gulpen

Deken Constant Clerx voor de kerkdeur in Gulpen. © Loraine Bodewes

Oud-deken Constant Clerx van Gulpen is in Maastricht op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

René Willems

Clerx was tien jaar pastoor-deken in Gulpen en pastoor van Wijlre. Hij volgde in Gulpen de omstreden pastoor-deken Joep Haffmans op, die was afgetreden nadat hij was beschuldigd van fraude en seksuele contacten.

De grootste verdienste van deken Clerx was dat hij het vertrouwen van de parochianen na die woelige periode terugwon. „Door de affaire-Haffmans hadden veel mensen de kerk de rug toegekeerd”, zegt kerkmeester Ellen Jongen. „Deken Clerx zorgde ervoor dat zij zich weer thuis voelden in onze kerk. Hij was aimabel en rustig. Gewoon een lieve, aardige man.”

In 2016 nam Clerx afscheid van zijn parochies. Hij leed aan dementie, werd vergeetachtig en begon fouten te maken. Na zijn vertrek uit Gulpen woonde hij enkele jaren bij zijn broer in Neerbeek. Een paar maanden geleden werd hij opgenomen in een verpleeghuis. Daarna ging hij snel achteruit.

Na zijn priesterwijding in 1967 was Clerx kapelaan in Maastricht (Pottenberg) en Heerlen (Heksenberg). Daarna werd hij pastoor in Heerlerheide, Simpelveld en Ubachsberg. De uitvaartdienst vindt zaterdag om 14.00 uur plaats in de kerk van Simpelveld. Aansluitend wordt hij in stilte gecremeerd.