Presentatie rond dieren en taal: Wat bedoelt de koe nou met haar boe?

Print
Presentatie rond dieren en taal: Wat bedoelt de koe nou met haar boe?

Afbeelding: INGimage

Thorn -

Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips verzorgt zondag 24 november in het kader van Torna | Cultura – café een lezing over de taal van melkkoeien, Als taalonderzoeker aan het Humanities Cluster (KNAW) in Amsterdam is ze sinds 1 oktober tevens verbonden aan de Universiteit Maastricht.

In haar voordracht bij Torna | Cultura vertelt Leonie Cornips over hoe melkkoeien onderling en met de boer communiceren. Ze tracht daarbij twee vragen te beantwoorden: ‘Hoe is de taalwetenschap gevormd door onze aanname dat talige communicatie uitsluitend aan mensen is voorbehouden?’ en ‘Kunnen we een beter begrip krijgen over het concept taal door ook naar dierentalen te kijken?’

Als inleiding op haar presentatie oppert ze een fundamentele vraag: ‘Mensen spreken en dieren maken geluiden, of niet?’ Hiermee trekt ze het adagium in de taalwetenschap dat ‘Taal is wat ons menselijk maakt’ in twijfel. Hoe komt het dat wij mensen dit gedachtegoed delen? En waarom is het zo moeilijk om als taalkundige onderzoek te doen naar dierentalen?

Ze toont aan dat de melkkoe de ‘mens’ kan groeten die haar stal binnenkomt, evenals de koeien van de buurboer en zelfs de trekker die haar voorbij rijdt. Opmerkelijk is dat de koe niet in alle situaties groet, net zoals mensen elkaar niet altijd begroeten.

De lezing begint om 14.30 uur in Zaal-Restaurant Aod Thoear in Thorn. Kijk hier voor meer informatie. Info: www.tornacultura.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen