Weerter wijk bevrijd van jarenlange overlast vleesbedrijf

Vrachtwagens zorgen al jaren voor overlast bij Swinnen. © archief Jeroen Kuit

Het vleesverwerkend bedrijf Swinnen aan de Beemdenstraat midden in Leuken zal eind 2020 vertrekken uit deze Weerter wijk. De gemeente draagt 1,5 miljoen bij aan de verhuizing.

Leon Janssen

Het vleesverwerkend bedrijf zorgt al vele jaren lang voor overlast in de wijk. Met name de aan- en afvoer van het vlees met grote koelwagens is de bewoners een doorn in het oog. De overlast nam in de afgelopen jaren alleen maar toe. In het verleden bezocht elke paar dagen één vrachtwagen het bedrijf, nu zijn dat ongeveer dertien vrachtwagens en opleggers per dag.

De gemeente is al vele jaren met het bedrijf in gesprek over verplaatsing. Daar is nu een akkoord over. Alleen de gemeenteraad moet nog een bedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar stellen voor de verplaatsing. Als de raad instemt, dan vertrekt het bedrijf vóór 31 december volgend jaar. Waar het dan naartoe gaat, is nog niet bekend.

De gemeente wil het bedrijf aan de Beemdenstraat 38 kopen, zodat zich er geen nieuw bedrijf kan vestigen. Het is de bedoeling om op deze plek woningen te gaan bouwen.