‘Van Nacht naar Dag’: huiskameroptreden voor dag en dauw in teken van 75 jaar bevrijding

© INGimage

Peter en Mijntje Klaasen presenteren zondag 24 november in hun huis aan de Roggelseweg 38 in Helden een huiskameroptreden in het teken van 75 jaar bevrijding. Onder de noemer ‘Van Nacht naar Dag’ leiden de actrice/zangeres Quirine Melssen, celliste Eilidh Martin en pianist Eddy van Dijken het aanwezige publiek letterlijk van de duisternis naar het licht.

Henk Schmitz

Dit doen ze met een muzikale vertelling over oorlog, bevrijding en vrede die om 7.14 u in de ochtend - een uur voor zonsopgang wordt opgevoerd. Na de soms beklemmende duisternis daagt altijd het licht en het perspectief van een nieuwe dag. Het magische moment van de ochtendschemer in de natuur maakt de voorstelling tot een indringende belevenis.

Quirine vertelt tijdens de voorstelling onder meer over de geschiedenis van haar moeder die de slag bij Arnhem meemaakte, over veldmaarschalk Montgomery en het leger, over het Joodse kind dat gered wordt, over de Duitse beul en zijn kleinkind en over een Italiaanse partizaan die afscheid moet nemen van zijn geliefde. Flarden van verhalen van gewone mensen afgewisseld met Duitse, Italiaanse en Nederlandstalige liederen.

De oorlog wordt met het optreden weer even springlevend en geven de begrippen vrede en vrijheid in de wereld van nu een diepere betekenis. Na afloop van de voorstelling kan iedereen aanschuiven voor een ontbijt waarbij verhalen en gedachten met elkaar kunnen worden gedeeld. Voor deze voorstelling moet je weliswaar op zondagmorgen 24 november wel iets vroeger voor uit je bed, maar dit is aldus de organisatoren de beleving meer dan waard.

Aanmelden kan via mijntje@klaasen.biz of tel. 077 3077397. Kaartjes kosten 20 euro, inclusief ontbijt. De productie is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente en van een supermarkt in Panningen.