Geen dag zonder Bach!

© Philharmonie Zuid Nederland

Geen dag zonder Bach, is een gevleugelde uitspraak in de wereld van de klassieke muziek. Niet alleen is het oeuvre van deze componist overweldigend, ook de kwaliteit ervan heeft in vele eeuwen nog niets aan zeggingskracht ingeboet. Reden voor philharmonie zuidnederland om dit jaar eens flink in te zetten op deze grootmeester en vele prachtige werken en passies van hem te spelen. Onder meer onder de bezielende leiding van Mario Brunello. Voor hem kom je naar de concertzaal!

Philharmonie Zuid Nederland

Dit seizoen klinken alle zes Brandenburgse Concerten van Bach. Bij elk van zijn concerten –het zijn er drie in totaal – introduceert Brunello een van zijn muzikale vrienden én schitteren musici van philharmonie zuidnederland als solist in de Brandenburgse Concerten. Naast de concertreeks ‘Bach met Brunello’, brengt uw orkest in april volgend jaar niet één maar twee Passies van Bach. De componist der componisten Johann Sebastian Bach verklankte het lijdensverhaal van Jezus aangrijpend. Zijn Johannes-Passion mag dan minder bekend zijn dan zijn grote broer, de geniale en meesterlijke Matthäus, volgens Bachkenners is hij nog aangrijpender.

Laat u overrompelen door de kracht van klassieke muziekTijdens dit eerste concert uit een reeks van drie, neemt Brunello de bijzondere musicus, de Iranees-Amerikaanse klavecinist Mahan Esfahani mee. ‘Een optreden van Esfahani is iets om te koesteren’, schreef The Times over deze bijzondere musicus. Een bruisend concert rond Bachs Brandenburgse Concerten nr 3 en nr 5, met het flitsende Celloconcert van Boccherini, én, als extra pareltje, een nieuw werk voor een oud instrument: het Klavecimbelconcert van Gorecki.

Een frisse blik op klassiekComponisten lieten zich graag inspireren door andere tijden en stijlen. De grote Russische componist Stravinsky door de barokke pracht van Pergolesi, de Italiaanse modernist Maderna door de kristalheldere koorzang van de renaissance-componist Gabrieli en de eigentijdse Nederlandse notenschrijver Anthony Fiumara door zestiende-eeuwer Josquin des Prez. Brunello brengt vanavond de allermooiste voorbeelden samen. Een bruisend programma met blokfluit virtuoos Erik Bosgraaf en Bachs Brandenburgse Concerten nr 1 en nr 2 als middelpunt.

Passie voor klassiekMario Brunello introduceert in dit laatste programma van de concertreeks 'Bach met Brunello' zijn streekgenoot, de violist Giuliano Carmignola. Volgens Brunello heeft hij in Italië zo ongeveer de status van een rockster. Vanavond spelen zij samen Mozarts sprankelende én diepzinnige Sinfonia Concertante. Heel bijzonder, want daarin speelt Brunello de oorspronkelijke voor altviool geschreven partij op zijn (17e-eeuwse) cello. Verder Haydns 49e Symfonie ‘La Passione’ én Bachs mooiste Brandenburgse Concerten nr 4 en nr 6.

Raak in vervoering van die andere Passie van BachOok met de Johannes zette Bach het lijdensverhaal van Jezus op muziek, met een orkest, een koor, en zangsolisten die de personages vertolken. Kleiner van opzet dan zijn Matthäus, persoonlijk, dramatisch en emotioneel. Met een koninklijke Jezus die meer in control en minder lijdzaam is. Beleef het lijdensverhaal van Jezus door de ogen van die andere evangelist. Vanavond onder leiding van de internationaal geroemde koordirigent Peter Dijkstra met een gedroomde solistencast.

Het beroemdste werk aller tijdenHet is de onbetwiste nummer één op de Hart & Ziel Lijst van Radio 4. Bachs Matthäus-Passion trekt elk jaar rond Pasen volle zalen en kerken. Een prachtige Nederlandse traditie. Ditmaal onder leiding van dirigent Stephan MacLeod. NRC-Handelsblad roemde al zijn ‘rijpheid van ideeën’ en ‘dynamische subtiliteiten’ in een eerdere uitvoering van de Matthäus met de Nederlandse Bachvereniging. Word opgetild en getroost door Bachs geniale, aangrijpende meesterwerk.

Kortom, veel te genieten dus! Neem een kijkje op www.philharmoniezuidnederland.nl/bach-met-brunello voor een compleet overzicht.