Vijf ziekenhuizen bundelen prostaatoperaties in Zuyderland

Print
Vijf ziekenhuizen bundelen prostaatoperaties in Zuyderland

De samenwerking in het prostaatkankercentrum werd ondertekend door een robot. Afbeelding: Ernst van Loon

Heerlen / Hoensbroek / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum -

Patiënten met prostaatkanker die een operatie moeten ondergaan, worden daarvoor voortaan door vijf ziekenhuizen doorgestuurd naar het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen. Daar is een centrum voor prostaatkankeronderzoek geopend.

In het Prostaatkankercentrum Zuid zoals de afdeling bij Zuyderland heet, werken de vakgroepen urologie samen van het Laurentius Ziekenhuis Roermond, Maastricht UMC+, VieCuri Medisch Centrum Venlo-Venray, het Zuyderland Medisch Centrum en het Elkerliek ziekenhuis Helmond.

In het prostaatkankercentrum wordt de nieuwste robottechnologie gebruikt, de Da Vinci-techniek. Operatieve ingrepen worden er uitgevoerd door urologen uit de verschillende ziekenhuizen. Onderzoeken en (na)behandelingen blijven plaatsvinden in alle deelnemende ziekenhuizen, dicht bij de patiënt. In gezamenlijkheid wordt besloten welke behandeling voor de patiënten wenselijk is. In totaal zullen straks jaarlijks zo’n zeshonderd patiënten uit Limburg en Zuidoost-Brabant in dat overleg worden besproken, waarvan naar schatting tweehonderd patiënten een operatieve ingreep krijgen.

De vijf ziekenhuizen werken samen om dit soort behandelingen voor Limburg en Zuid-Oost-Brabant te kunnen behouden. Als er te weinig geopereerd wordt in een bepaald specialisme, kan een ziekenhuis de bevoegdheid daarvoor kwijtraken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen