Video: Venetië getroffen door zwaarste overstroming sinds 1966; zeker één dode gevallen

Print

Zwaarste overstroming Venetië sinds 1966. Video: Twitter

Door het noodweer in de Italiaanse stad Venetië is zeker een dode gevallen. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA overleed een 78-jarige man in de nacht van dinsdag op woensdag toen hij werd geraakt door de bliksem terwijl hij water aan het wegpompen was. Van een ander slachtoffer staat de precieze doodsoorzaak nog niet vast.

Venetië kampt met overstromingen als gevolg van een extreem hoog waterpeil en hevige regenval. Vele pleinen en historische gebouwen zijn ondergelopen. Op het San Marcoplein staat het water ruim een meter hoog en de gelijknamige basiliek is voor de zesde keer in 1200 jaar ondergelopen.

‘Dramatisch’

Burgemeester Luigi Brugnaro heeft de noodtoestand uitgeroepen en waarschuwt voor grote schade. „De situatie is dramatisch”, zegt Brugnaro op Twitter. „We vragen de overheid ons te helpen. De kosten zullen hoog zijn.” Volgens de burgemeester worden de extreme omstandigheden veroorzaakt door de klimaatverandering. De scholen blijven woensdag dicht.

Op het hoogtepunt bereikte het water dinsdagavond een hoogte van 187 centimeter. Dat is slechts 7 centimeter lager dan het record dat in 1966 werd gemeten.

Het regent al dagenlang hevig op verschillende plekken in Italië met overstromingen tot gevolg. Ook de komende dagen wordt slecht weer voorspeld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen