Steeds meer doden op kruispunten: vooral fietsers zijn de klos

Foto ter illustratie. © iStock

Het aantal verkeersdoden op kruispunten neemt toe. Vorig jaar telde de politie 172 dodelijke ongevallen. Dat is bijna 20 procent meer dan in 2016. In de afgelopen drie jaar waren er bijna 16.000 ongelukken op kruispunten, waarbij mensen gewond raakten. Vooral fietsers zijn de pineut.

Redactie

Dat blijkt uit een uitgebreide analyse van RTL Nieuws op basis van gegevens van politie en Rijkswaterstaat over ruim 250.000 ongelukken in de afgelopen drie jaar. Meer dan 60.000 daarvan vonden plaats op kruispunten. In totaal kostten die aan 476 mensen in Nederland het leven.

‘Géén toeval’

Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft noemt de toename van verkeersdoden op kruispunten fors. ,,Het is zo groot, dat we denken dat het niet meer alleen door toeval kan worden verklaard. Dus er moet iets aan de hand zijn.”

Wat de oorzaak precies, zou nader onderzoek moeten uitwijzen. ,,Het zou kunnen zijn dat bijvoorbeeld fietsers vaker hun smartphone gebruiken. Het kan ook zijn dat automobilisten op een aantal punten wat harder gaan rijden, maar dat weten we allemaal nog niet.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal