Wat bedoelt een koe nou met boe?

Print
Wat bedoelt een koe nou met boe?

Leonie Cornips komt naar het Torna | Cultura – café. Afbeelding: Stan Keulen

Thorn -

Leonie Cornips is hoogleraar taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht en als taalonderzoeker verbonden aan het Humanities Cluster (KNAW) in Amsterdam. Ze doet thans onderzoek naar de taal van melkkoeien. Op zondag 24 november is zij te gast in het Torna | Cultura – café, om 14.30 uur in zaal-restaurant ‘Aod Thoear’ in Thorn.

In haar voordracht bij Torna | Cultura vertelt zij over hoe melkkoeien onderling en met de boer communiceren. Zij probeert daarbij twee vragen te beantwoorden: hoe is de Taalwetenschap gevormd door onze aanname dat talige communicatie uitsluitend aan mensen is voorbehouden, en kunnen we een beter begrip krijgen over het concept taal door ook naar dierentalen te kijken? Ze laat zien dat de melkkoe de ‘mens’ kan groeten die haar stal binnenkomt, evenals de koeien van de buurboer en zelfs de trekker die haar voorbij rijdt. Maar ze groet niet in alle situaties, net zoals mensen elkaar niet altijd begroeten. Hoe komt dat?”

Meer informatie is hier te vinden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen