Lezing door Gerard Geboers in De Pelen

Waar nu de rotonde Heesakkerweg-Wolfsberg is, stond het gebombardeerde huis.

Staatsbosbeheer houdt dit najaar een aantal lezingen in het Buitencentrum De Pelen. Het thema is ‘75-jaar bevrijding van de Peel’. Op zondag 24 november is de laatste lezing in deze reeks. Gerard Geboers vertelt het verhaal over een dramatische gebeurtenis ná de bevrijding. Het Buitencentrum ligt aan de Moostdijk 15 in Ospel.

redactie

Op 24 december 1944, drie maanden na de bevrijding van Asten wordt een huis in de Wolfsberg in Asten door een bom getroffen. Vijf mensen komen om en twee gewonden zullen later nog overlijden. Verhalen uit de warrige periode na de bevrijding in het gebied tussen Asten en Meijel. Waarom dit bombardement? De nationaliteit van de piloot van de bommenwerper staat ter discussie. Hoe kan dat? De kranten schreven niet over dit incident. Is dat de reden waarom zelfs mensen die jaren in de Wolfsberg gewoond hebben, er nooit van gehoord hebben? In 2014 interviewde Gerard Geboers Francien van Seters-van Bussel. Als eerste onderzoeker van het regionale oorlogsgebeuren hoorde hij hoe zij haar moeder en twee zussen verloor. En later ook nog haar broer. Maar ook dat zij overleefde omdat zij bij opa en oma in Heusden melk was halen. Hoe kon dit bomincident zo totaal ‘vergeten’ worden?

Thema’s die verder nog aan bod komen zijn de massale evacuaties, de inkwartiering van duizenden geallieerde militairen, de achtergebleven munitie en de problemen van en in het zogenaamde ‘niemandsland’. Ook aan de normvervaging die het gevolg was van bijna vijf jaar oorlog, zal Gerard Geboers enkele woorden wijden. Al ruim tien jaar houdt Astenaar Gerard Geboers zich bezig met de oorlog in de Peel. Hij heeft twee boeken gepubliceerd en twee documentaires geproduceerd.

Er zijn twee identieke lezingen: om 13.30 uur en om 15.00 uur. Deelname is een vrijwillige bijdrage. Online reserveren is noodzakelijk.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal