Mogelijk laatste bezoek oorlogsveteranen aan Leudal

Print
Mogelijk laatste bezoek oorlogsveteranen aan Leudal

De leerlingen luisterden geboeid naar de verhalen van de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Afbeelding: Johan Smits

Heythuysen -

Bejaard zijn ze. Hoogbejaard zelfs is het tiental oorlogsveteranen dat woensdag op een koude druilerige middag de school voor voortgezet onderwijs aan de Tienderweg in Heythuysen bezoekt. Dit schoolbezoek vindt dit jaar voor de tiende keer plaats en het wordt georganiseerd door de Stichting Herdenkingsmonument militairen in samenwerking met de school. Het vindt plaats in de week waarin 75 jaar geleden de Leudaldorpen door de geallieerden bevrijd werden.

Als de ‘oud-strijders’ afkomstig uit Engeland, Duitsland en Nederland en veelal met decoraties op hun borst en hun begeleiders de aula van de scholengemeenschap binnenkomen, wordt er spontaan voor hen geapplaudisseerd. Sommigen zijn best nog kwiek en lopen zonder hulp naar het tafeltje waar een kaartje met hun naam en een vlaggetje met de kleuren van hun land op staan. Andere veteranen worden bij het lopen geholpen en een tweetal veteranen is inmiddels zo slecht ter been dat een rolstoel noodzakelijk is.

Enthousiaste leerlingen

Aan de tafels zitten de leerlingen al te wachten. Na een openingswoordje van de schoolleiding en wethouder Martens van Leudal kunnen ze met de veteranen over hun oorlogservaringen gaan praten. Volgens Ursula-docent Robbert Schoester zijn de leerlingen tijdens de geschiedenislessen middels verhalen en het vertonen van films en foto’s enthousiast geraakt en er hebben zich meer leerlingen dan ooit tevoren vrijwillig gemeld om deze middag met de veteranen in gesprek te gaan. Niet alleen worden er gesprekken gevoerd met veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, ook zijn er ‘jonge’ Nederlandse militairen aanwezig die bijvoorbeeld op een missie naar Bosnië of Afghanistan zijn geweest. Een van hen is Theo Verdonschot uit Heythuysen die aan de hand van foto’s gemaakt tijdens de Balkanoorlog met zichtbaar aandachtige leerlingen praat over onder andere het gevaar van de sluipschutters rondom Sarajevo en over hoe mijnen geruimd werden rondom de woonhuizen op het Bosnische platteland.

Rustmomenten

„De fysieke toestand van de oud-militairen wordt duidelijk minder goed”, zeggen oud huisarts Frans Smeets uit Haelen en oud-verpleegkundige Har Nijssen die samen met onder andere Hanneke en Marieke Bex al jarenlang deel uitmaken van een medisch begeleidingsteam dat de hele week stand-by is om indien nodig in te grijpen. De beide uit Nunhem afkomstige jonge verpleegkundigen vertellen lachend dat een van de militairen hen de ‘Spice girls’ noemt. „De lichamelijke gezondheid van ‘onze veteranen’ baart ook ons zorgen”, zegt Hugo Levels van de organiserende stichting. „Bij het opstellen van het programma houden we er dan ook terdege rekening mee dat er voldoende rustmomenten zijn en we blijven tegenwoordig ook heel bewust in de Leudal-regio. Voorheen maakten we nog wel eens uitstapjes naar Volkel of Overloon maar nu niet meer. We zullen na deze week goed moeten gaan overwegen of we wel op deze voet verder kunnen gaan. Het kan dus vandaag echt wel eens de laatste keer zijn. Een tweetal aanwezige veteranen is al 97 jaar oud!” Een van die 97-jarigen is de veel jonger ogende kapitein bd en oud Spitfire piloot Leo Hendrikx uit Heel. Hij neemt al jaren aan deze activiteit deel en vindt de leerlingen met name dit jaar heel geïnteresseerd in wat er vroeger gebeurd is.

De veteranenmiddag wordt afgesloten met de traditionele groepsfoto waarvoor alle veteranen, hun begeleiders en alle andere aanwezigen geduldig poseren. Wie weet, mogelijk voor de laatste keer.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen