Muzikanten Harmonie L ‘Union klaar voor naderend concours

Print
Muzikanten Harmonie L ‘Union klaar voor naderend concours

Zondag 24 november wordt duidelijk of alle voorbereidingen hun vruchten afwerpen voor Harmonie L’Union. Afbeelding: C.J.G.E. Sijbers

Heythuysen -

In een flyer die Harmonie L’Union uit Heythuysen heeft laten vervaardigen staat te lezen dat ‘op zondag 24 november de muzikanten weer op het puntje van hun stoel zitten om tijdens het concours maximaal te presteren’. Tijdens dit concours, een soort wedstrijd waarbij een orkest de kans krijgt zich muzikaal te laten beoordelen door een professionele jury, vindt plaats in Theater de Schalm in Veldhoven. Ook de harmonie uit Roggel zal die dag aan het concours deelnemen.

Harmonie L’Union houdt daarmee de traditie in ere. Eenmaal per vier of vijf jaar neemt het orkest dat in 1886 als fanfare werd opgericht en spoedig daarna omgezet werd naar een harmonieorkest, deel aan een concours. Dat gebeurde volgens de archieven van de harmonie voor het eerst in 1901 en voor het laatst In 2014 in Enschede.

Gids in muzikaal proces

„Ik mag wel zeggen dat we er klaar voor zijn”, zegt dirigent Erik Somers die woonachtig is in het muzikale Thorn en die vanaf 2005 de dirigeerstok hanteert bij L ‘Union. Al tweemaal eerder in 2009 en in 2014 nam Somers met dit korps deel aan een concours. „In technische zin valt er nu niet veel meer te verbeteren; we werken nu nog aan de beleving. De rol van de dirigenten is door de jaren heen ook wel veranderd”, zegt Somers desgevraagd. „De dirigent was vroeger vaak de aanjager, de durver. Nu probeer je als dirigent aan te sluiten bij de ambitie van een korps. Ik zie mijzelf dan ook meer als een gids die dat muzikale proces zo goed mogelijk begeleidt. En als de ambities van dirigent en muzikanten gelijk opgaan, zoals hier in Heythuysen het geval is, kan er iets moois ontstaan.”

Zin in

Peter Kehrens, vicevoorzitter van L‘Union en tevens spelend lid, beaamt dat het orkest er écht klaar voor is. „Erik Somers heeft een goede planning gemaakt en we zijn met de voorbereidingen al in augustus 2018 gestart. Vanaf april van dit jaar hebben we naast de vaste repetitieavond ook groepsrepetities gehouden en vanaf de zomer repeteren we tweemaal per week met het hele orkest. Op de maandag voor het concours gaan we evenals de harmonie uit Roggel naar Veldhoven om te ervaren hoe het is om daar te spelen. We willen op alles voorbereid zijn. In Veldhoven treden we op in de eerste divisie. Vroeger was dit de superieure afdeling. Of we net zoveel punten gaan scoren als vijf jaar geleden valt niet te zeggen, maar we gaan er in ieder geval een mooi concert verzorgen. Onze leden van jong tot oud hebben er zin in!”

Samen muziek maken en feesten

Quinty Kehrens (17), dochter van Peter Kehrens, speelt net als haar vader klarinet. „Wij zijn al verschillende generaties een echte klarinetfamilie”, zegt Peter lachend. Quinty Kehrens en Lian Caelers, met 15 jaar het jongste lid van de harmonie, slaan geen repetitie en muziekles over en hebben het er naast hun schoolwerk dan ook heel druk mee. Lian vindt het samen muziek maken heel leuk en is daarom lid van de harmonie. Waar vroeger het lid zijn van een harmonie of fanfare een mannenaangelegenheid was, is daarin behoorlijk verandering gekomen. De man - vrouw verhouding binnen de harmonie is zelfs 40 - 60. De vrouwen zijn duidelijk in de meerderheid. Piet Kierkels, die al zestig jaar bij het korps uit Heythuysen musiceert, heeft daarnaast ook andere veranderingen zien plaatsvinden. „De gekozen muziekstukken zijn naar mijn mening voor veel oudere muzikanten moeilijker en de voorbereiding is nu ook veel professioneler. Ik kan niet zeggen wat ik beter vind. Een ding weet ik echter wel zeker; ongeacht het aantal gescoorde punten is er net als vroeger na het concours feest en daar gaan we zoals vanouds op maandag ook mee door!”

Het optreden van harmonie L ‘Union begint om 18.35 uur. Voor meer informatie: www.harmonielunion.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen