Gemeenteraad wil mega schaakbord op Plein 1992

Print
Gemeenteraad wil mega schaakbord op Plein 1992

Een schaakspel zoals op het Max Euweplein in Amsterdam, ligt komende zomer waarschijnlijk ook op Plein 1992 in Maastricht. Afbeelding: J.M. Luijt

Maastricht / Itteren -

Als het aan de Maastrichtse gemeenteraad ligt, krijgt Plein 1992 vanaf komende zomer een levensgroot buiten-schaakspel op het plaveisel.

Vrijwilligers zijn bereid in de zomermaanden dagelijks de schaakstukken neer te zetten en ’s avonds weer in te nemen. Horecazaak Coffeelovers zegt zich te zullen ontfermen over de sleutel van de kist waarin de enorme schaakstukken opgeborgen worden. Het gaat om een bordafbeelding van enkele vierkante meters groot, die op het plaveisel van het bovenplein moet worden aangebracht.

De gemeenteraad heeft het stadsbestuur opgedragen dit mogelijk te maken. Eerder dit jaar stelde CDA burgerraadslid Gabrielle Heine voor hufterproof schaaktafels in parken te plaatsen, om ontmoetingsplekken voor inwoners te faciliteren. Wethouder Bert Jongen liet weten dat er al een schaaktafel in het Geusseltpark staat en er geen aanleiding is om ook elders in de stad tafels te plaatsen. Een spel met grote schaakstukken kost tussen de 4000 en 8000 euro.

Jo Coenen, architect van Centre Céramique, zegt het initiatief te steunen. Een groot schaakspel behoorde destijds tot de plannen voor het plein, maar er was geen geld voor, aldus Coenen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen