Kessel herdenkt 75 jaar bevrijding met Vredestocht

Tijdens een voorgaande herdenking in Kessel genoten de aanwezigen van een fly-past door een Lancaster. © STEFAN KOOPMANS

Na een aantal gastlessen op de basisscholen Kessel en Kessel-Eik over WO II en wat dat betekende voor de beide dorpen achter de rug zijn, wordt er dinsdag vanaf 18.30 uur vanuit het monument in de Donk een bevrijdings-vredestocht gelopen. De organisatie ligt in handen van het speciaal hiervoor gevormde comité samen met jeugdvereniging De Hobbits in het kader van 75 jaar bevrijding Kessel en Kessel-Eik.

Redactie

De organisatie roept ouders en kinderen op om mee te lopen. Om 16.45 uur halen een aantal kinderen van de beide basisscholen en de middelbare school het vuur dat centraal staat voor vrede op bij het Huis der Gemeente in Panningen. Vervolgens brengen ze het vuur zeven kilometer verder naar het monument in de Donk, Keizersbaan – Bevrijdingsweg. Vanaf 18.30 uur start het defilé langs het oorlogsmonument ter ere van de vijf soldaten van de Gordon Highlanders die hier gevallen zijn tijdens de bevrijding van Kessel. De stoet wordt voorafgegaan door de lopers met het Vredesvuur, gevolgd door militaire voertuigen van Black watch en de Venlo Caledonian Pipeband. Iedereen die mee wil lopen mag vervolgens aansluiten. Verkeersregelaars zorgen voor begeleiding van de stoet. De route loop via de Bevrijdingsweg, Scherluitweg, Groenstraat, Molenstraat, Baarloseweg, Schijfweg-Zuid, Graaf Hendrikstraat, Mariastraat, St. Marcusstraat, St. Corneliusstraat, Koninginnelaan, Burgemeester Wutsstraat over de Dorpsstraat, om te eindigen in de Kasteeltuin. De tocht is ongeveer 3,5 kilometer lang en nadrukkelijk geschikt voor kinderen. Zelf een fakkel of lampion meenemen is mogelijk. Opstellen kan tussen 18.00 en 18.30 uur op de zijweg van de Keizersbaan bij bedrijf Bejo. Voor mensen die graag mee willen lopen, maar niet goed ter been zijn, is de mogelijkheid om in te stappen in een van de twee vrijwilligersbusjes. Rond 19.15-19.30 uur wordt in de Kasteeltuin een toespraak gehouden met gedichten en muziek. De bijeenkomst eindigt rond de klok van 21.00 uur.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal