Blerick herdenkt bevrijding 75 jaar geleden

Straatgevechten in de Pontanusstraat in 1944 © Archief Bevrijdingscomite Blerick

Het Bevrijdingscomité Blerick vraagt alle inwoners van Blerick om op 3 december de vlag uit te hangen vanwege de herdenking aan 75 jaar bevrijding. Vanaf 19.00 uur is er een speciaal programma samengesteld om de bevrijders te eren en herdenken.

Redactie

Na de mis in de Antoniuskerk, vertrekt om 19.30 uur de stoet met oude legervoertuigen van Santa Fé en doedelzakspelers van Murrayfield’s Regiment 42 ND Black Watch vanaf de kruising Antoniuslaan/Venrayseweg naar het Blerickse oorlogsmonument voor de Antoniuskerk, via de Antoniuslaan. Hier wordt om 19.45 uur een krans gelegd door burgemeester Antoin Scholten samen met vertegenwoordigers van Wijkoverleg Blerick, Dorpsraad Hout-Blerick, Dorpsraad Boekend en Blericks Bevrijdingscomité. Vervolgens start om 20.15 uur het Bevrijdingsconcert door Harmonie St. Caecilia Blerick en de oorlogsfilm ‘De gevolgen van de 2de Wereldoorlog voor Blerick en Venlo’ van Huub Smets.

Inwoners van de Ruijsstraat zaten samen in kelders op 3 december 1944 in spanning en angst de gebeurtenissen af te wachten van de bevrijding. Het zal 10.00 uur in de morgen zijn geweest als men muziek hoort. Enkele mannen uit de kelders gingen poolshoogte nemen. Tot hun verbazing zagen zij over de straat een peloton Schotten lopen in volle uitrusting met voorop een doedelzak spelende soldaat met op zijn hoofd geen helm maar een Schotse baret met pluim. De slag om Blerick die in de nacht van 2 op 3 december plaatsvond, wordt ook wel de ‘The perfect Battle of Blerick’ genoemd. Om 16.00 uur was Blerick bevrijd en konden de aanwezige burgers de bevrijders begroeten. De burgers keerden daarop snel terug in de schuilkelders, omdat de beschietingen van de Duitsers vanuit Venlo aanhielden. De nog aanwezige Blerickse bevolking werd geheel geëvacueerd. Ze bleven de hele winter op de evacuatieadressen tot 1 maart 1945 toen ook Venlo was bevrijd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal