Roman Het Bad / ’t Bad schetst tijdsbeeld van Venlo in jaren dertig

Schrijver Willem Kurstjens. © Lé Giesen

De roman ’t Bad / Het Bad van Willem Kurstjens is onlangs verschenen. Aan de hand van de belevenissen van twee arbeidersgezinnen rond en in het Venlose openluchtzwembad De Onderste Molen schetst hij een indringend beeld van de jaren dertig van de vorige eeuw.

Redactie

De roman begint met twee schilders die aan de vooravond van de opening op 1 juli 1934 de schutting verven die het bad doorsnijdt en verdeelt in een vrouwen- en een mannengedeelte. Hun vrouwen komen hen eten brengen. Zo leren we stukje bij beetje twee gewone Venlose gezinnen kennen, die de crisis van de jaren dertig het hoofd moeten bieden. Het oudste meisje van het ene gezin wordt verliefd op een jongen uit het andere gezin, maar tussen droom en daad staat de schutting die de beheerder van het bad op uitdrukkelijk verzoek van rooms-katholieke geestelijken en politici heeft opgericht. ’t Bad / Het Bad verschijnt in een ‘tweetalige’ editie, Venloos-Nederlands. Aan de vertaling in het Venloos hebben Pieter Ebus en Frans van de Rijdt van Veldeke Venlo meegewerkt. Het boek, dat eerder als feuilleton in De Venloër Grensbode van Sef Derkx verscheen, wordt gepubliceerd door uitgeverij Shinz en kost € 9,95.

Buurtschap Egypte

In het voorjaar van 2014 kocht Willem Kurstjens een stuk land tussen Tegelen en Venlo aan de rand van het buurtschap Egypte. Het was er mooier dan hij had kunnen denken en van de weeromstuit begon hij gedichten, verhalen en beschouwingen te schrijven die met deze plek verband hielden. Toen de Venlose publicist Sef Derkx hem vroeg of hij geen kopij had voor zijn blog De Venloër Grensbode kwamen ze overeen dat Kurstjens correspondent uit Egypte zou worden en deze teksten op zijn blog zou publiceren. De bloemlezing ‘standplaats Egypte’ is ook in boekvorm te koop voor € 7,95.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal