Cultuurhuis Heerlen met wethouder in gesprek over noodklok

Het niet kunnen vervangen van directeur Lex Nelissen na diens terugtreden heeft het Cultuurhuis volgens het bestuur in de problemen gebracht. © Marcel van Hoorn.

Het Heerlense Cultuurhuis krijgt geen interim dwingend opgelegd, zoals het bestuur vreesde. Wethouder Jordy Clemens gaat nu met het bestuur in gesprek over de financiële nood.

Siebrand Vos

Namens het bestuur luidde Mirtel Gommans zes weken geleden de noodklok. Zonder forse financiële injectie zou het bestuur de sleutel eind dit jaar inleveren. Het Cultuurhuis zou de bezuiniging van twee jaar geleden - directeur Lex Nelissen werd niet vervangen - nooit te boven zijn gekomen. Van de beoogde nauwe samenwerking met Theater Heerlen kwam niets terecht, maar de bezuiniging werd niet teruggedraaid.

De PvdA, wiens wethouder Barry Braeken de bezuiniging had bedacht, wilde die bij de vorige verkiezingen al terugdraaien, maar kwam niet weer in het college. Het bestuur had ook vorig jaar al eens de noodklok geluid.

Interim

Een raadscommissie nam in meerderheid afstand van een memo van wethouder Clemens (Cultuur, SP), die het Cultuurhuis leek te willen verplichten de koers bij te laten stellen door een interimbestuurder aan te stellen. Deze zou ook naar de artistieke koers en identiteit van het podium moeten kijken. Clemens zegt dat ‘dwang’ nooit zijn bedoeling is geweest.

Henk Butink (Stadspartij) en Roel Leers (Hart-Leers) stellen dat Heerlen wel heel gemakkelijk grote bedragen uittrekt voor de Nieuwe Nor en het Filmhuis, maar dit zelf gecreëerde podium aan de Sittarderweg willens en wetens laat aanmodderen. Volgens Ron Meyer (SP) zijn zulke beweringen uit de mond van deze ‘zuinige’ partijen nogal dubbelhartig. Als zij al die jaren hadden bestuurd, zo betoogde Meyer, „dan had Heerlen helemaal geen Culturele Lente beleefd”.

Patronaat

Bestuurslid Gommans benadrukte dat het monumentale Patronaatsgebouw in goede staat verkeert, maar dat een investering nodig is om de technische voorzieningen weer op orde te brengen. Er is nooit voor gereserveerd. Het nieuwe bestuur heeft vorderingen geboekt, maar zou volgens Jan Bertholet (D66) een betere boekhouder kunnen gebruiken. „Jullie financiële onderbouwing schiet echt tekort.”

Clemens probeert er nu in een gesprek met het bestuur zo snel mogelijk uit te komen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal