Honderden schadevergoedingen van Belastingdienst na fout met kinderopvangtoeslag

© ANP

De Belastingdienst is veel te streng bij het beoordelen van een groep ouders die kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd en daarbij mogelijk fraude bij gepleegd zou hebben. Dat is de keiharde conclusie van een adviescommissie die onderzoek doet naar het optreden van de Belastingdienst. De gedupeerde ouders hebben recht op ruime compensatie is het oordeel.

Redactie

Volgens de adviescommissie van oud-minister Piet Hein Donner hadden de ouders geen enkele kans om te ontsnappen en kwamen daardoor stevig in de problemen. Het gaat om een groep van ongeveer 300 gezinnen, waarbij de kinderopvangtoeslag werd stopgezet na onderzoek van de Belastingdienst.

Ouders kregen volgens de commissie geen duidelijke informatie over wat er van hen werd verwacht toen zij te maken kregen met stopzettingen van hun toeslagen. Dat stopzetten was onrechtmatig, concludeert ook de commissie in navolging van eerder de Tweede Kamer. Maar het ergste was dat ouders daarna ook geen kans meer kregen om de toeslag weer te herstellen. Zij werden gedwongen om alle toeslagen - ook van eerdere jaren - terug te betalen. Dat ging om duizenden en soms tienduizenden euro.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal