Awacs maakt aanpassing plan bedrijventerrein noodzakelijk

© Harry Heuts

Beekdaelen moet het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Rode Beek aanpassen. Volgens de Raad van State ontbreken er ten onrechte maximale bouwhoogtes waardoor Awacs-vliegtuigen in gevaar zouden kunnen komen.

Benti Banach

De minister van Defensie heeft bij de gemeente Onderbanken, tegenwoordig Beekdaelen, bezwaar aangetekend tegen het bestemmingsplan Roode Beek. Het plangebied ligt in het zogeheten obstakelbeheergebied van de Awacs-vliegbasis in Geilenkirchen.

Bouwkraan

In de ogen van de minister hadden in het bestemmingsplan maximale hoogtes voor objecten moeten staan. Die hoogtes moeten voorkomen dat er zo hoog wordt gebouwd dat Awacsvliegtuigen in gevaar worden gebracht. Er zijn wel bouwregels opgenomen voor gebouwen en bouwwerken, maar het begrip ‘objecten’ kan volgens de minister ook slaan op hoge bomen of een bouwkraan.

De gemeente heeft het bezwaar van de minister ongegrond verklaard. Zij vindt dat de Nederlandse overheid niet bevoegd is voorschriften voor een vliegbasis in Duitsland te stellen, vooral omdat de voorschriften voortvloeien uit verplichtingen aan de Navo. Ook is de gemeente bang dat aanpassing van het bestemmingsplan leidt tot de kap van bomen.

Rechter

Daarop is de minister naar de rechter gestapt. De Raad van State volgt het argument van de minister dat het bestemmingsplan in de huidige vorm ruimte biedt voor hoge objecten. De angst voor nieuwe bomenkap is volgens het hoogste rechtscollege ongegrond.

Beekdaelen krijgt een half jaar de tijd het bestemmingsplan Rode Beek aan te passen. Schinveld ageert al tientallen jaren tegen de overlast door de militaire vliegtuigen. De strijd gaat ook door in het nieuwe Beekdaelen. Onlangs opperde coalitiepartij Vernieuwingsgroep als een Don Quichot tegen de toestellen op te treden door twaalf grote windmolens in Schinveld te plaatsen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal