Awacs maakt aanpassing plan bedrijventerrein noodzakelijk

Print
Awacs maakt aanpassing plan bedrijventerrein noodzakelijk

Afbeelding: Harry Heuts

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth -

Beekdaelen moet het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Rode Beek aanpassen. Volgens de Raad van State ontbreken er ten onrechte maximale bouwhoogtes waardoor Awacs-vliegtuigen in gevaar zouden kunnen komen.

De minister van Defensie heeft bij de gemeente Onderbanken, tegenwoordig Beekdaelen, bezwaar aangetekend tegen het bestemmingsplan Roode Beek. Het plangebied ligt in het zogeheten obstakelbeheergebied van de Awacs-vliegbasis in Geilenkirchen.

Bouwkraan

In de ogen van de minister hadden in het bestemmingsplan maximale hoogtes voor objecten moeten staan. Die hoogtes moeten voorkomen dat er zo hoog wordt gebouwd dat Awacsvliegtuigen in gevaar worden gebracht. Er zijn wel bouwregels opgenomen voor gebouwen en bouwwerken, maar het begrip ‘objecten’ kan volgens de minister ook slaan op hoge bomen of een bouwkraan.

De gemeente heeft het bezwaar van de minister ongegrond verklaard. Zij vindt dat de Nederlandse overheid niet bevoegd is voorschriften voor een vliegbasis in Duitsland te stellen, vooral omdat de voorschriften voortvloeien uit verplichtingen aan de Navo. Ook is de gemeente bang dat aanpassing van het bestemmingsplan leidt tot de kap van bomen.

Rechter

Daarop is de minister naar de rechter gestapt. De Raad van State volgt het argument van de minister dat het bestemmingsplan in de huidige vorm ruimte biedt voor hoge objecten. De angst voor nieuwe bomenkap is volgens het hoogste rechtscollege ongegrond.

Beekdaelen krijgt een half jaar de tijd het bestemmingsplan Rode Beek aan te passen. Schinveld ageert al tientallen jaren tegen de overlast door de militaire vliegtuigen. De strijd gaat ook door in het nieuwe Beekdaelen. Onlangs opperde coalitiepartij Vernieuwingsgroep als een Don Quichot tegen de toestellen op te treden door twaalf grote windmolens in Schinveld te plaatsen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen